Nationaal Glasmuseum: Glassworks - Drie solo's van glas in Leerdam

Vanaf 14 december presenteert het Nationaal Glasmuseum in Leerdam drie solotentoonstellingen gebundeld onder één naam: ‘GlassWorks’. De expositie toont de veelzijdigheid van geblazen glas, gezien door de ogen van de Leerdamse meesterglasblazer Henk Verweij, de Noorse beeldend kunstenaar Geir Nustad en de Israëlische vormgeefster Ma’ayan Pesach.

Glasmuserum

Henk Verweij, meesterglasblazer
Henk Verweij (Leerdam, 1957) is een Leerdamse meesterglasblazer van de oude stempel. Hij begon na de LTS als zestienjarige in de Leerdamse Glasfabriek als machinebankwerker. In de middagpauze ging hij vaak bij de glasblazers kijken en na drie maanden kon hij overstappen naar die afdeling. Hij bleek een groot talent en ontwikkelde zich tot meesterglasblazer. Hij werkte voor alle grote namen van de Glasfabriek zoals A.D. Copier, Floris Meydam en Siem van de Marel, maar ook voor de top van de hedendaagse ontwerpers zoals Menno Jonker en Barbara Nanning. Sinds 2008 werkt Henk Verweij in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum aan de Zuidwal in Leerdam; hoog tijd om hem met dit tienjarig jubileum te eren door middel van een expositie. 

Het werk van Verweij kenmerkt zich door een constante hoge kwaliteit, met een zeer zorgvuldige aandacht voor alle fasen van het werkproces. Dat begint met hoe hij het glas uit de oven haalt met de blaaspijp tot en met het aftikken van het glaswerk van de pijp. Al zijn handelingen zijn nauwkeurig, weloverwogen en precies. Verweij is een van de beste glasblazers van Nederland, die nog werkt in de typisch Leerdamse stijl: strak en sober. Deze aspecten zijn te zien in de werken die hij speciaal heeft gemaakt voor deze tentoonstelling. In een paar films, opgenomen in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum, zijn Verweij’s vaardigheden en klassieke technieken op de voet te volgen.

My inheritage…?
Geir Nustad (Tromsø, Noorwegen, 1984) is opgeleid aan de gerenommeerde Kosta Glasskola in Zweden, waarna hij is gaan studeren aan de glasafdeling van de Rietveldacademie in Amsterdam. Sinds 2012 werkt hij, naast het ontwikkelen van zijn eigen oeuvre, als glasblazer in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum.

Nustad was geselecteerd voor de tentoonstelling ‘Best of Europe’ op het evenement ‘Homo Faber’ dat in september 2018 plaats vond in Venetië onder het motto ‘Exceptional works by the very best European artist-artisans’. In de aankomende solotentoonstelling staat de vraag centraal hoe zijn jeugd hem heeft gevormd en hoe zijn identiteit zich verhoudt tot zijn werk. Nustad is opgegroeid in Tromsø, in het noorden van Noorwegen, midden in de Sami-cultuur. Daar heeft de natuur een zeer grote invloed op de manier van leven en dat is vaak terug te zien in Nustads werk. Oeroude tradities, gebruiken en objecten uit de Sami-cultuur zoals bijvoorbeeld de ‘Runebomme’ - een sjamanen-trommel - verenigt Nustad met zijn eigen visie op hedendaagse glaskunst. De titel van zijn solo verwijst daarnaar: ‘inheritage’ betekent erfopvolging. Dit komt tot uiting in drie soorten glasinstallaties; een reflectie op religieuze gebruiken en ceremonies van de Sami, een meer persoonlijke visie op zijn familiegeschiedenis en een eigen hedendaagse vertaling op de ‘Runebomme’.Daarnaast toont Nustad de huiveringwekkende installatie ‘Humankind, is Human Kind?’. Deze is opgedragen aan de Sami, vanwege de verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de kerstening van dit volk. De tentoonstelling van Geir Nustad komt tot stand dankzij  een  stipendium van de Stichting ‘Modern Glas’.

Longing – Materializing memories
Ma’ayan Pesach (Kefar Saba, Israël, 1985) woont in Tel Aviv en maakte in 2013 in Eindhoven op de Design Academy furore met haar afstudeerproject ‘Food for thought’. Wij kennen haar pas goed sinds haar installatie ‘Stacked Light’, waar iedere afzonderlijke lamp van hergebruikt glas en servies uniek is geproduceerd. Pesach fantaseert al sinds haar jeugd over de mogelijkheden van bestaande objecten en verzamelt al haar hele leven herinneringen in allerlei vormen. Sinds haar tijd aan de Design Academy Eindhoven koppelt zij bestaande materialen en producten aan een persoonlijk verhaal.


In 2018 is het Stokroos Stipendium glas aan haar toegekend en in dit kader krijgt zij een werkperiode in de glasblazerij en een solotentoonstelling in het Nationaal Glasmuseum. Voor ‘GlassWorks’ onderzoekt zij de mogelijkheden van nieuw geblazen glas in combinatie met tweedehands voorwerpen en spullen waar persoonlijke verhalen aan verbonden zijn. Zij sprak voor deze tentoonstelling met oudere vrouwen, ieder met een verschillende achtergrond en woonachtig in Tel Aviv. Deze gesprekken betroffen hun familie, jeugd, ambities en inzichten waarbij hun favoriete voorwerp werd besproken. De basisvorm van Ma’ayan’s glaswerk is afgeleid van flessen en kruiken, geblazen en vervormd in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. Deze werken herbergen en koesteren de persoonlijke verhalen en herinneringen, die verbonden zijn aan dierbare voorwerpen en spullen. 

Waar en wanneer?
De tentoonstelling ‘GlassWorks’ is van 14 december 2018 t/m 7 april 2019 te zien op de museumlocatie van het Nationaal Glasmuseum, Lingedijk 28-30, 4142 LD te Leerdam. Henk Verweij en Geir Nustad zijn gedurende het hele jaar meerdere dagen per week aan het werk in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum, aan de Zuidwal in het centrum van Leerdam. Ma’ayan Pesach is op enkele dagen in november aan het werk. Meer info is te vinden op www.nationaalglasmuseum.nl.