3D scannen voor restauratie Amstel Hotel door PelserHartman

PelserHartman 3D Measuring Solutions uit Den Bosch heeft voor de restauratie van het Amstel Hotel het complete exterieur ingescand, met speciale aandacht voor alle houtsnijwerkelementen en diverse ornamenten. De 3D scans zijn uitgewerkt tot hoogwaardige gevel- en daktekeningen.


Wo 22 Mrt 2017

PelserHartman is in samenwerking met Van Hoogevest Architecten in 2015 geselecteerd om dit prestigieuze restauratieproject voor te bereiden. Van Hoogevest is onder andere bekend van de restauratie van het Rijksmuseum. De combinatie van de slimme 3D meetoplossingen van PelserHartman en de kundigheid van deze ervaren restauratiearchitect gaven de doorslag voor de opdrachtgever om deze opdracht aan PelserHartman te gunnen.
Het Amstel Hotel is weer een Amsterdams icoon dat PelserHartman toevoegt aan haar lijst van prestigieuze projecten in Amsterdam. De afgelopen jaren scanden ze bijvoorbeeld al het Anne Frank-huis, het Van Gogh museum, de Gerrit Rietveld Academie, het Conservatoriumhotel en de Tabakspanden aan de Spuistraat.

3D scanning voor minimale hinder hotelgasten
Sterren en royalty hebben een grote voorkeur voor het Amstel Hotel. Het is daarom essentieel dat het hotel gedurende de restauratie met minimale hinder in gebruik kan blijven. Om de hele operatie vlekkeloos te laten verlopen, is het belang van een perfecte inmeting groot. Om snel en goed te kunnen meten, heeft het Bossche bedrijf alle technieken en oplossingen die ze tot haar beschikking heeft ingezet voor dit project.

Inzet diverse 3D scanners
De metingen voor de restauratie van het Amstel Hotel zijn uitgevoerd met verschillende high-end 3D laserscanners. De achtergevel, aan rivier de Amstel, is ingemeten met lange afstand pulse scanners. De meeste andere onderdelen zijn met phase scanners ingemeten. Niet iedereen kent het verschil tussen pulse- en phasescanners. Dat maakt niet altijd iets uit, maar in prestigieuze projecten als het Amstel Hotel heeft de combinatie van scanners geholpen het maximale eruit te halen.

Tekeningen op basis van 3D scan
Op basis van de 3D scans zijn tekeningen gemaakt. Deze tekeningen vormden de basis voor het gestructureerde plan en de scherpe planning. Dit moet helpen de restauratie binnen de geplande 1 jaar en 1 dag te voltooien. De overlast voor de gasten zal door de slim gefaseerde aanpak tot een absoluut minimum beperkt blijven. Een andere reden voor het gebruik van 3D scanners was de speciale aandacht voor alle houtsnijwerkelementen en diverse ornamenten van dit historische gebouw. Van Hoogevest architecten gebruikte de onderleggers voor het maken van de restauratieplannen.

Restauratie van het Amstel Hotel
Op 16 februari startte het Amstel Hotel met een grondige restauratie van het dak en de gevels. Deze restauratie valt samen met het 150-jarig jubileum van het hotel. Het oude kleurenpalet van de buitenkant wordt tijdens de restauratie in ere hersteld. Daarnaast wordt ook de verlichting aan de buitenzijde van het gebouw vernieuwd. Aan het dak worden alle ornamenten compleet gerestaureerd. Balustrades en ornamenten die met de tijd zijn verdwenen, worden hierbij teruggebracht. Een voorbeeld zijn de acht leeuwen die ooit de hoeken van het gebouw bewaakten. Zij komen terug op hun oorspronkelijke plek.

< Alle nieuwsberichten