6 tips voor zakendoen met Chinese leveranciers: een culturele en praktische gids

Zakendoen met Chinese leveranciers kan een boeiende en lucratieve onderneming zijn, maar het vraagt ook om een goed begrip van de culturele nuances. Het is belangrijk dat je je goed informeert en goed op de hoogte bent van de culturele verschillen tussen het Nederlandse en het Chinese zakenwezen.


Vr 2 Jun 2023

De onderstaande tips helpen je om succesvolle relaties met Chinese leveranciers op te bouwen.

 

1. Begrijp het belang van Guanxi

Guanxi, een fundamenteel concept in de Chinese cultuur, verwijst naar de kwaliteit van de relaties en de persoonlijke connecties tussen mensen. In een zakelijke context betekent dit het opbouwen van sterke, vertrouwde relaties met je Chinese partners. Neem de tijd om je Chinese leveranciers persoonlijk te leren kennen en te begrijpen. Dit kan enige tijd vergen, maar het is erg belangrijk dat er vertrouwen is. Enkel zo kun je écht succesvol zakendoen.

 

2. Respecteer hiërarchie en voorkom gezichtsverlies

In de Chinese cultuur wordt veel belang gehecht aan hiërarchie en het vermijden van gezichtsverlies. Toon respect voor de hiërarchie. Doe dit in al je communicatie en ook bij de onderhandelingen. Wees altijd voorzichtig om je Chinese partners niet in verlegenheid te brengen of te ondermijnen. Door je correct op te stellen, wek je vertrouwen op bij je Chinese zakenpartners.

 

3. Wees geduldig en flexibel

Zakendoen in China kan anders zijn dan wat je gewend bent. Het kan soms tijd en flexibiliteit vergen om dingen gedaan te krijgen. Soms zal je stap voor stap met hogere pionnen in een bedrijf te maken hebben en het verhaal meerdere keren moeten brengen. Weet ook dat men je wellicht erg goed zal natrekken en veel informatie over jou en je bedrijf zal willen vergaren. Wees geduldig met de processen en aanvaard dat dingen misschien niet altijd volgens jouw schema gaan.

 

4. Leer de basis van de Chinese zakelijke etiquette

Basiskennis van de zakelijke etiquette in China kan je helpen bij het opbouwen van goede relaties. Bijvoorbeeld, bij zakelijke ontmoetingen is het gebruikelijk om visitekaartjes uit te wisselen. Zorg ervoor dat je dit met twee handen doet, als teken van respect. Ook het begrijpen van Chinese groeten en uitdrukkingen kan worden gewaardeerd.

 

5. Maak gebruik van lokale betalingsmethoden

Bij het zakendoen met Chinese leveranciers is het ook belangrijk om vertrouwd te raken met de lokale betalingsmethoden. China heeft een uniek betalingsecosysteem ontwikkeld met platforms als Alipay en WeChat Pay, die in het hele land wijdverbreid zijn. Recentelijk heeft China ook de digitale yuan, of e-CNY, geïntroduceerd. Hoewel het nog niet volledig is geaccepteerd voor internationale transacties, wordt het steeds meer gebruikt in het binnenland. Het kan in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in het Chinese betalingsecosysteem. Op de website van de Yuan Pay Group kan je meer lezen over deze digitale munt.

 

6. Ga voor een grondige kwaliteitscontrole

Een van de belangrijkste aspecten van zakendoen met leveranciers, ongeacht de geografische locatie, is kwaliteitscontrole. Hoewel veel Chinese leveranciers producten van hoge kwaliteit produceren, kan de kwaliteit soms te wensen overlaten. Het instellen van duidelijke kwaliteitsnormen en het regelmatig controleren van de producten kan helpen om ervoor te zorgen dat je alleen goederen van een hoge kwaliteit ontvangt. Overweeg ook het gebruik van een onafhankelijk inspectiebedrijf om de kwaliteit te controleren voordat de goederen worden verzonden.

< Alle nieuwsberichten