Bedrijf uitbreiden naar het buitenland: hoe pak je dat aan?

Als je wilt blijven groeien met je bedrijf, kun je voor de keuze komen te staan of het tijd wordt om ook buiten de Nederlandse landsgrenzen actief te worden. Je bedrijf uitbreiden naar het buitenland heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde. Hoe pak je dat aan?


Do 10 Jun 2021

Check lokale wetten en regelgeving

Om in het buitenland van start te kunnen gaan, moet je wel weten wat de eisen zijn die daar gelden en of je daaraan voldoet. Dit kan immers anders zijn daar en je kunt er maar beter op tijd achter komen, zodat je ook nog op tijd zaken kunt regelen. Kijk dus of er bepaalde diploma’s of certificeringen nodig zijn die je nu niet bezit omdat je de ze in Nederland niet nodig hebt. Leg daarnaast je bedrijfsvoering een naast de lokale wetten, regels, gebruiken en normen en waarden, zodat je weet op welke vlakken aanpassing noodzakelijk is.

Personeel recruiten

Open je vestiging in het buitenland, dan heb je ook personeel nodig. Jouw Nederlandse personeel zal zich in veel gevallen niet geroepen voelen om over te stappen naar de buitenlandse vestiging, dus zal je lokaal op zoek moeten naar de juiste mensen om de zaak voor je te runnen. Zelf is het lastig om dat voor elkaar te krijgen, omdat je waarschijnlijk geen netwerk hebt waar je uit kunt putten om de vacatures op locatie ingevuld te krijgen. Het beste besteed je dit uit aan een internationaal recruitmentbureau die deze toch ingewikkelde taak voor jou met succes kan uitvoeren.

Specialistische belastingadviseur

In het buitenland werkt alles net even anders. Niet alleen cultureel gezien, maar ook op financieel gebied. Belastingsystemen werken anders, evenals subsidies en financieringsvoorwaarden. Om geen problemen te krijgen omdat je niet goed op de hoogte bent van hoe die zaken in het land van je nieuwe vestiging werken, is het verstandig om de diensten van een specialistische belastingadviseur in te schakelen. Deze kan je helpen om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels en wetten verloopt.

Registreer je bedrijf ook in het buitenland

Het feit dat je in Nederland geregistreerd bent bij de Kamer van Koophandel (KvK), wil niet zeggen dat dit buiten Nederland ook geldig is als elders een vestiging wilt openen. Vrijwel elk land heeft zijn eigen register voor actieve ondernemingen. Vanuit Nederland kun je als via de KvK gebruikmaken van een netwerk van ambassades en consulaten in het buitenland die je kunnen helpen om met die buitenlandse ondernemingsregisters in aanraking te komen.

Natuurlijk valt er nog meer te regelen, zoals het vinden of bouwen van een pand en het verzamelen van de inventaris. Maar bovenstaande zaken zijn dingen die je tijdig moet regelen om je ervan te verzekeren dat je volgens de lokale regels met gekwalificeerd lokaal personeel van start kunt gaan.

< Alle nieuwsberichten