Blog Peter Brink van ZZP-Boekhouder: Auto van de zaak - nieuw of tweedehands?

Auto van de zaak. Overweegt u een nieuwe of tweedehands auto te kopen? Hoe maakt u financieel gezien de juiste keuze? Dat hangt vooral af van de leeftijd van de auto die u wilt aanschaffen. Maar er zijn ook een aantal andere overwegingen. Hieronder bespreken we de verschillende opties voor u en komen we met – als het goed is – voor u nuttige tips.


Ma 8 Nov 2021

Auto van de zaak: voor-en nadelen

De autoverkoper laat u graag geloven dat een auto van de zaak een goede keuze is. Helaas is dat niet altijd het geval. Ja, u krijgt uw btw bij aankoop terug. Dat is een meevaller. Bovendien heeft u het voordeel dat niet alleen het onderhoud, de nieuwe banden, de radio en speakers en de benzine aftrekbaar zijn, maar ook de wegenbelasting en de verzekering.

En u mag de auto van de zaak in vijf jaar ten laste brengen van de winst. Dat is te mooi om waar te zijn, niet dan?

Er zit een addertje onder het gras. De bijtelling. Bij een wagen van tussen de 2 en 14 jaar bedraagt de bijtelling 22% van de nieuwwaarde inclusief btw en bpm, oftewel de cataloguswaarde.

De bijtelling bij een wagen van deze leeftijd is meestal hoger dan de afschrijving. Daarom adviseren

wij u meestal om een wagen van deze leeftijd niet zakelijk, maar privé te kopen. Al hangt dit ook af

van uw geschatte jaarlijkse zakelijke kilometers. Een ander nadeel is dat u jaarlijks 2,7% van de cataloguswaarde aan moet geven voor de omzetbelasting.

Auto van de zaak: Nieuwe auto

Wilt u toch graag een auto van de zaak? Dan zijn er drie betere opties: een nieuwe auto, youngtimer of oldtimer, of een elektrische auto. Bij een nieuwe auto is uw afschrijving doorgaans gelijk aan de bijtelling.

Auto van de zaak: Youngtimer of Oldtimer

Liever geen nieuwe auto? U kunt ook voor een youngtimer of oldtimer gaan. Hiermee bedoelen we auto’s die 15 jaar of ouder zijn. In beide gevallen is er voor u een gunstige bijtellingsregeling. Voor het privégebruik van auto’s ouder dan 15 jaar hoeft u namelijk geen bijtelling te betalen over de nieuwwaarde. Er geldt een speciaal tarief van 35% van de dagwaarde van de auto.

Auto van de zaak: Elektrisch

U kunt ook voor een elektrische wagen gaan. Voorheen was er een lage bijtelling van 4% of 8% voor elektrische auto’s. In 2021 betaalt u voor een nieuwe elektrische wagen nog slechts 12% bijtelling, weet boekhouder-zzp.

Auto van de zaak: Leasen

Naast dat u de auto kunt kopen, kunt u het leasen van een zakelijke auto overwegen. U kunt dezakelijke auto betalen vanuit uw liquide middelen. U kunt ook geld lenen. De rente die u betaalt op de lening is gewoon aftrekbaar. Dit geldt ook als u least. Veel zzp’ers kiezen er voor om een wagen te leasen. Er is dan meer geld beschikbaar voor andere investeringen. Bij leasen weet u waar u aan toe bent. Het maandbedrag voor de komende jaren staat vast. Lees wel goed de kleine lettertjes, zodat u niet bedrogen uitkomt.

Alternatief: Privéauto

Wilt u liever geen auto zakelijk rijden? Rijdt u liever met uw privéwagen voor zakelijke doeleinden? U kunt dan uw kosten ten laste leggen van de winst- en verliesrekening. Voor dat de euro zijn intrede deed was de kilometervergoeding  nog 60 cent. Sindsdien is de vergoeding gedaald. Momenteel wordt per kilometer ‘slechts’ 19 eurocent vergoed. Kiest u voor deze optie, dan moet u het hier mee doen.

< Alle nieuwsberichten