Blog Peter Brink van ZZP-Boekhouder: Bedrijfsfiets - wel of geen slimme investering?

Heeft u weleens een bedrijfsfiets overwogen? Dat kan een slimme investering voor u zijn! Zeker in deze tijd is bewegen van groot belang. En het mooie weer komt er weer aan. Naast dat u in beweging blijft, zijn er belastingtechnische voordelen. Wist u dat een elektrische bedrijfsfiets nog meer voordelen met zich meebrengt? .


Ma 14 Feb 2022

Zzp boekhouder zet voor u de voor- en nadelen van een bedrijfsfiets op een rij.

Gezondheidsvoordelen

Veel ondernemers zitten vaak achter hun bureau. Ze komen dan ook niet veel toe aan bewegen. Geldt dit ook voor u? Een bedrijfsfiets is nog niet zo’n gek alternatief voor de sportschool. Een stukje ontspanning gedurende uw dag zorgt er bovendien voor dat u zich beter kunt focussen. En wellicht nóg gezelliger bent?

Belastingtechnische voordelen

Stel u koopt in 2022 een fiets voor €1.210 inclusief btw (dus €1.000 exclusief). De €210 aan btw verrekent u met uw te betalen btw. De €1.000 kunt u gedurende vijf jaar aftrekken als kosten. Deze €1.000 wordt ook geactiveerd op uw balans. Laten we uitgaan van 40% inkomstenbelasting. Voor €1.000 gaat dat dus om €400. De fiets waarvoor u dus €1.210 heeft neergelegd, kost u netto nog maar €600.

In 2022 telt u -helaas- 7% van de waarde van de fiets bij uw winst op. Alle kosten mag u ervan aftrekken, zoals het slot, de afschrijving, de fietsverzekering, onderhoud en reparatie.

Nog meer voordeel

Investeert u in een boekjaar nog meer in inventaris? Dan heeft u mogelijk nog meer voordelen, namelijk via de investeringsaftrek. Voorwaarde is dat u per investering minstens €450 exclusief btw uitgeeft. Komen uw investeringen in uw inventaris totaal op €2401 of meer uit, exclusief btw? Dan heft u recht op 28 procent aftrek voor de KIA. In uw kosten mag u bedrag niet alleen de afschrijving van de fiets meetellen, maar ook de verzekering en het onderhoud van de fiets.

Elektrische bedrijfsfiets

Een elektrische bedrijfsfiets kan voor u interessant zijn. Naast de zojuist genoemde voordelen, zijn er extra ‘bonussen’ voor de elektrische fiets. U kunt onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de Investeringsaftrek en de Milieuinvesteringsaftrek (MIA). Meer info bij uw boekhouder en de belastingdienst via 0800-0543.

Verkoop bedrijfsfiets

Verkoopt u de bedrijfsfiets binnen vijf jaar? De investeringsaftrek wordt dan voor een gedeelte teruggedraaid. In dat geval heeft u een desinvesteringsbijtelling. Hiervoor wordt het percentage gebruikt dat u kreeg bij de aanschaf. Dit percentage wordt genomen over d huidige lagere verkoopprijs.

< Alle nieuwsberichten