Blog Wendy Smits: Waarom wél een recruiter?

Even aandacht voor de rol van de recruiter. Want.. ik merk vaak dat er een hardnekkig misverstand heerst. En dat is dat een recruiter een salestijger is, iemand die uit is op snel succes en zijn vette bonus. En dat je een recruiter dus vooral moet mijden. Een baan moet je op eigen kracht vinden en door direct te solliciteren bij het bedrijf in plaats van met zo’n geldwolf van een recruiter ertussen.


Wo 16 Jan 2019

Zelfs tijdens de workshops die ik geef op hr-opleidingen vang ik deze geluiden op. Want, wat de studenten ook willen worden, in veel gevallen in ieder geval géén recruiter. Want: dan moet je mensen bellen die niet op jou zitten te wachten en ze aan hun oren een baan in sleuren. Daarom deel ik wat pluspunten van de recruiter. Omdat er natuurlijk slechte voorbeelden zijn, maar dat de meeste recruiters hun vak, mensen helpen aan de baan die bij hen past, geweldig vinden.

Pluspunt 1
Recruiters kennen het bedrijf waar de vacature is. Ze kunnen er van alles over vertellen. Wat voor mensen werken er, hoe is de sfeer, wanneer pas je er, wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden. Dit maakt dat je goed kunt bepalen of de baan bij dit bedrijf iets voor jou is, en je goed beslagen ten ijs komt tijdens het sollicitatieproces. En dan ook gericht vragen kunt stellen.

Pluspunt 2
Recruiters kunnen je sollicitatietips geven. Algemeen maar vooral ook specifiek ten aanzien van dit bedrijf en de vacature. Want zij weten precies welke ervaring en eigenschappen echt belangrijk zijn. En dat geeft jou informatie over wat je in het gesprek vooral naar voren moet laten komen. Ook kunnen recruiters je tips geven ten aanzien van je CV. Hoe is de lay-out, is je foto goed, geef je de juiste informatie. En weten ze wie je gesprekspartner gaat zijn. Hoe steekt deze persoon in elkaar, hoe communiceert hij of zij. Allemaal bijzonder waardevolle dingen als je je kansen op de baan wilt vergroten.

Pluspunt 3
Recruiters hebben er echt belang bij de juiste match te maken. De band met hun opdrachtgever is voor hen heel belangrijk. Want heel graag plaatsen zij nog heel veel meer mensen bij dit bedrijf. Ze zullen er dus echt voor zorgen dat zij de juiste persoon voor de vacature selecteren. Bij LEF is het zelfs zo dat wij een garantieplaatsing geven. Dat wil zeggen als een kandidaat toch niet door de proeftijd komt, plaatsen wij kosteloos een nieuwe kandidaat. Wij doen dus echt ons uiterste best voor een blijvende match.

Pluspunt 4
En tot slot, recruiters kunnen je benaderen voor vacatures waar je zelf nooit aan had gedacht. Recruiters weten heel goed welke kandidaat bij welke baan past. Niet zelden leggen wij kandidaten een vacature voor, waar ze zelf nooit opgekomen waren. Of waarvan ze dachten dat ze er nooit voor in aanmerking zouden komen op basis van hun opleiding of werkervaring.  En niet zelden plaatsen wij kandidaten vervolgens op die vacature.

Heb dus LEF. En solliciteer dit jaar wél met plezier via een recruiter. Of benader een recruiter om te kijken wat hij of zij voor je kan betekenen. Onze deur staat voor je open!

< Alle nieuwsberichten