Heb jij je zaakjes rondom je overlijden al goed geregeld?

Als ondernemer kun je profiteren van het nemen van risico’s. Toch is het niet verstandig om onnodige risico’s te lopen. Het gaat dan niet alleen om de risico’s die je bij het ondernemen loopt, maar ook om de risico’s die je in het leven loopt.


Wo 19 Jun 2024

Werken is voor veel mensen in eerste instantie gericht op rondkomen. Heb je bijvoorbeeld een gezin, dan is de kans groot dat jij en je partner een hypotheek hebben en dat allebei jullie inkomens nodig zijn om de kosten van deze hypotheek op te hoesten. Bovendien wil je ook je kinderen een mooie toekomst geven en ook dat kost geld. Wat als een van beide ouders ineens wegvalt? Om de financiële problemen die dan ontstaan op te vangen, kun je een verzekering afsluiten. We leggen je uit wat je opties zijn. Je zult zien dat je eenvoudig een heel goed vangnet kunt creëren. 

 

Een overlijdensrisicoverzekering: het vangnet dat je nodig hebt

Het leven kan soms heel anders lopen dan je zou willen. Mensen kunnen ineens ziek worden, langdurig arbeidsongeschikt raken of nog erger: overlijden. Dit brengt niet alleen veel verdriet met zich mee, maar niet zelden leidt dit ook tot grote financiële problemen. De nabestaanden moeten namelijk nog altijd de vaste lasten betalen. Om die reden is het aan te raden dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Wat is het voordeel van deze polis? Mocht een van beide partners wegvallen, dan zorgt deze verzekering ervoor dat de nabestaanden niet in financiële nood komen. Zij  krijgen dan namelijk een uitkering van de verzekeraar. Hoe hoog deze vergoeding is, hangt af van wat je precies hebt afgesloten en hoeveel premie je betaalt. Zorg er daarom voor dat je goed weet welk bedrag je nabestaanden nodig hebben om financieel zorgeloos door te kunnen leven wanneer jij er niet meer bent. 

 

Wist je dat beide partners een ORV kunnen afsluiten? 

Iedereen loopt het risico om plotseling of vroegtijdig te overlijden. Vandaar dat het verstandig is dat beide partners een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Je kunt in dit geval kiezen voor het kruislings afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Wat houdt dit in? Bij kruislings verzekeren sluiten jij en je partner allebei een ­overlijdensrisicoverzekering op het leven van de ander af. Deze constructie is interessant voor mensen die gescheiden vermogens hebben, bijvoorbeeld wanneer jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden, of juist ongehuwd samenwonen. Zonder kruislingse verzekering zou de nabestaande in de problemen kunnen komen. Wanneer je een kruislingse verzekering hebt, loopt de verzekering van de een door naar het overlijden van de ander. Dat zorgt voor continuïteit. Je hebt namelijk twee aparte dekkingen, allebei op een leven. Kijk ook even bij je verzekeraar om te zien wat de opties zijn. 

 

Wacht niet te lang met het afsluiten van je verzekering 

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is iets dat mensen vaak uitstellen. Dat is echter niet verstandig; er kan namelijk zomaar iets gebeuren en dan wil je er zeker van zijn dat je geen enkel risico loopt. Zorg er daarom voor dat je op korte termijn even de tijd neemt om een goede verzekering te kiezen. Daarmee kun je een hoop problemen voorkomen. Mocht je plotseling overlijden, dan hebben je nabestaanden al meer dan genoeg leed te verwerken. Voorkom daarom altijd dat zij ook nog in de financiële problemen terechtkomen. Via de site van je verzekeraar kun je je polis meestal zelf afsluiten. 

< Alle nieuwsberichten