Omdat ze hun arbeid willen verzilveren. Omdat ze een nieuwe uitdaging zoeken. Of omdat ze liever van het risico af willen. De verkoop zelf regelen? Dat kan, maar verstandiger is hierbij een deskundige zoals een bedrijfsovernameadviseur in te huren. Hieronder lees je waarom.
Wat doet een bedrijfsovernameadviseur?
Ondernemers hebben vaak een aanpakkersmentaliteit. En willen graag de regie in eigen handen houden. Goede eigenschappen, maar ze kunnen ook tegen je werken. Ondernemen is namelijk ontzettend veelzijdig. Veel ondernemers worden dus ook regelmatig geconfronteerd met zaken waar ze eigenlijk niet zoveel van afweten. Op goed geluk een beslissing nemen? Veel tijd en energie gaan steken je te verdiepen in het onderwerp?
Soms moet je als ondernemer ook gewoon denken: “schoenmaker, blijf bij je leest”. Jij doet waar jij goed in bent, en huurt iemand met een andere expertise in voor andere werkzaamheden. Bijvoorbeeld als het gaat om de verkoop van je bedrijf. Een bedrijfsovernameadviseur helpt je om het maximale uit de verkoop van je bedrijf te halen. Niet alleen als het gaat om het financiële plaatje, maar ook om het gevoel dat jij overhoudt aan de verkoop.
De rol van een bedrijfsovernameadviseur bij de verkoop van je bedrijf
Ondernemers die hun bedrijf verkopen willen, doen er dus goed aan zich hierbij deskundig te laten adviseren. In eerste instantie zullen ze waarschijnlijk denken aan hun advocaat en accountant. Hoewel deze partijen je voor wat betreft het financiële plaatje kunnen bijstaan, mist aandacht voor de emotionele kant van de verkoop. En dit is precies het gat dat een bedrijfsovernameadviseur opvult.
Een bedrijfsovernameadviseur gaat uiteraard ook voor het beste financiële resultaat. Door de strategische waarde van het bedrijf te analyseren. En te onderzoeken bij welke koper die waarde het beste matcht. Maar er is meer. Een goede overnameadviseur weet namelijk ook perfect het emotionele spel tussen de verkopende en kopende partij te spelen. Een ondernemer die zijn bedrijf wil verkopen krijgt te maken met allerlei emoties. Deze emoties kunnen met je aan de haal gaan. Handel je te veel vanuit emoties, dan neem je niet de beste rationele beslissingen.
Twee belangrijke aandachtspunten bij de verkoop van een bedrijf
Veel ondernemers verkijken zich bij de verkoop van hun bedrijf vooral op twee dingen. Ten eerste is er de tijd die het volledige verkooptraject kost. Het is goed om daarbij rekening te houden met gemiddeld zo’n anderhalf tot twee jaar. Daarnaast moet je vooral de emotionele impact van de verkoop niet onderkennen. Een overnameadviseur helpt je hierbij door niet alleen te focussen op de cijfers, maar de exit vanuit een veel breder oogpunt te bekijken.