Hoe het overstappen van autoverzekering tot een enorme kostenbesparing kan leiden

Als autobezitter weet je natuurlijk maar al te goed hoe belangrijk een autoverzekering is. Toch zien veel mensen dit nog steeds als een ‘verplichting’. Iets wat nou eenmaal gedaan moet worden en waar je vervolgens eigenlijk niet meer naar omkijkt. En dat is juist zo jammer, want een goede autoverzekering kan tot een enorme kostenbesparing leiden. Maar hoe werkt dat eigenlijk?


Do 28 Mei 2020

Wat veel mensen niet beseffen is dat ze veel geld op hun autoverzekering kunnen besparen. Dit doe je door over te stappen. En dat blijkt veel makkelijker te zijn dan je denkt. De Consumentenbond verrichte recent een onderzoek met maar liefst 800 respondenten. Aan deze groep werd gevraagd de overstap te maken en de bevindingen te delen. Een verbazingwekkend percentage van 92% gaf aan dat de overstap makkelijker was dan ze in eerste instantie hadden gedacht. Bovendien leidde de overstap ook nog eens tot een enorme kostenbesparing.

 

Kun jij besparen door over te stappen?

Betekent dit dat jij ook geld kunt besparen door over te stappen van autoverzekering? Hoewel het natuurlijk heel goed mogelijk is dat je nu al van de goedkoopste verzekering gebruik maakt, kan het geen kwaad om de verschillende mogelijkheden eens op een rijtje te zetten. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen oververzekerd rondrijden. Ze sluiten een verzekering af en kijken hier vervolgens niet meer naar om. Dit terwijl de waarde van de auto met het jaar afneemt. Bovendien kunnen er premiewijzigingen plaatsvinden, waardoor je bij een andere verzekeraar wellicht een stuk goedkoper uit zal zijn. Check daarom zelf aan de hand van de volgende criteria of overstappen de moeite waard is.

 

De juiste dekking

Maak je al een tijdje gebruik van dezelfde autoverzekering? Dan kan het geen kwaad om de dekking eens beter te bekijken. Veel mensen kiezen bij een nieuwe auto voor een volledig casco verzekering. In de volksmond wordt deze ook wel de allrisk verzekering genoemd. Hoewel deze wel degelijk volstaat bij een nieuwe auto, kan het geen kwaad om de dekking te verlagen wanneer je auto minder waard wordt. Houd bij het kiezen van de juiste dekking rekening met de leeftijd en de waarde van de auto. Bedenk tevens voor welke schades je sowieso verzekerd wilt zijn.

 

Schadevrije jaren

De meeste verzekeraars werken met een bonus-malussysteem. Dit houdt in dat je schadevrije jaren opbouwt en hierdoor premiekorting kunt krijgen. Maar let op: als je schade rijdt, verlies je direct een aantal schadevrije jaren en kan de premie weer gaan stijgen. 


Als je wilt weten of een overstap loont, is het belangrijk om eerst de schadevrije jaren uit te rekenen. Hoeveel bespaar je momenteel? Dit kun je eenvoudig navragen bij je huidige verzekeraar. Op basis van die informatie bereken je eenvoudig in hoeverre een overstap tot een kostenbesparing kan leiden.

 

Maak elk jaar een vergelijking

De premies voor autoverzekeringen kunnen enorm schommelen. Hierdoor kan het heel goed zijn dat je nu veel meer geld betaald dan dat je voor het eerste jaar hebt gedaan. Daarom loont het om minimaal één keer per jaar een nieuwe vergelijking te maken. Zit je nog steeds bij de goedkoopste verzekeraar? Of kun je bij een andere verzekeraar voor een lager bedrag terecht? 

< Alle nieuwsberichten