Hoe zorg je ervoor dat je zonnepanelen intact blijven?

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om energie op te wekken. Het is dan ook belangrijk dat ze goed onderhouden worden om hun levensduur te verlengen en maximale efficiëntie te behouden. In dit artikel geven we tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat je zonnepanelen intact blijven.


Wo 7 Jun 2023

 

Solar Guard

Voordat we beginnen met de tips, willen we kort stilstaan bij Solar Guard. Dit is een coating die je op je zonnepanelen kunt aanbrengen om bescherming te bieden tegen vuil, stof en andere verontreinigingen. Deze coating zorgt ervoor dat je panelen langer meegaan en beter presteren. Het aanbrengen van Solar Guard is een eenmalige investering die zich op de lange termijn terugverdient. Schaf de solar guard aan bij ADR dakwinkel!

Reinig je zonnepanelen regelmatig

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je zonnepanelen intact te houden, is ze regelmatig schoonmaken. Stof, vuil en andere verontreinigingen kunnen zich ophopen op de panelen en de efficiëntie verminderen. Het is daarom belangrijk om je panelen minstens één keer per jaar te reinigen. Dit kun je zelf doen met een zachte borstel en wat water, maar het is ook mogelijk om een professioneel bedrijf in te schakelen om dit voor je te doen.

Let op de omgevingstemperatuur

Zonnepanelen zijn ontworpen om te werken bij hoge temperaturen, maar ze kunnen wel beschadigd raken als de temperatuur te hoog wordt. Als de panelen te heet worden, kan dit leiden tot microcracks en andere schade. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de panelen goed geventileerd worden en niet te dicht op elkaar geplaatst zijn. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een systeem aan te schaffen dat de temperatuur van de panelen reguleert.

Controleer regelmatig op schade

Zonnepanelen zijn gemaakt om lang mee te gaan, maar ze zijn niet onverwoestbaar. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig controleert of er geen schade is aan de panelen. Dit kun je doen door de panelen visueel te inspecteren op scheuren, barsten of andere beschadigingen. Als je schade opmerkt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten repareren om verdere schade te voorkomen.

Let op sneeuw en ijs

Als je in een gebied woont waar het in de winter veel sneeuwt, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met je zonnepanelen. Sneeuw en ijs kunnen zich ophopen op de panelen en ervoor zorgen dat ze minder efficiënt werken. Daarnaast kan het gewicht van de sneeuw en ijs de panelen beschadigen. Het is daarom belangrijk om de panelen regelmatig schoon te maken en ervoor te zorgen dat ze goed geventileerd worden.

Bescherm je zonnepanelen tegen vogels

Vogels kunnen een groot probleem vormen voor zonnepanelen. Ze kunnen nesten bouwen onder de panelen, wat kan leiden tot verstopping en schade aan de bedrading. Daarnaast kunnen vogels ook op de panelen zelf gaan zitten, wat krassen en andere beschadigingen kan veroorzaken. Om dit te voorkomen, kun je ervoor kiezen om een vogelweringssysteem te installeren.

< Alle nieuwsberichten