Koffietrends in 2024

Tijdens de pandemie zijn we massaal thuis koffie gaan drinken. Even geen bakkie en babbeltje bij de koffiecorner op kantoor. En ook geen vaste bestelling bij de barista van die favoriete koffieketen op weg naar je werk. Onze koffierituelen en normale werk moesten plaatsmaken voor online meetings met diensten uit onze eigen keuken. Hierdoor zijn we onze smaak gaan verfijnen. En dat creëerde nogal wat verwachtingen toen we weer en masse terug naar kantoor gingen.


Wo 19 Jun 2024

Trend 1: van specialty coffee bestellen, naar hem zelf samenstellen

In de trends die we een paar jaar geleden beschreven kwam de specialty coffee als eerste naar voren. En koffieketens zoals Starbucks, Costa Coffee en Seattle’s Best Coffee hebben een belangrijke vinger in de pap gehad bij de ontwikkeling van deze trend. Wie wilde er niet een extra shot espresso en hoe kon je zelf die limited edition elk seizoen namaken? 

IJskoffie à la Crème Brulée in de zomer, een Cinnamon Dolce in de herfst of een Pumpkin Spice Latte rond de kerstdagen? We draaien er onze hand niet meer voor om! Onze keuken heeft een extra sectie met verschillende soorten koffiebonen (liefst zelf malen), siroopjes en poedertjes en in de koelkast heb je aparte melk om op te schuimen. 

 

Trend 2: professionele koffie equipment op kantoor 

In het bedrijf zijn de vele extra’s zoals je je koffie thuis zet nog niet helemaal doorgedrongen, maar we zijn goed op weg. Een kwalitatief goede Espressomachine voor kantoor is stap 1. Daarmee leg je de basis voor vergaderingen waar iedereen bij de les blijft en niemand in slaap sust. Het geluid, de geur, de smaak; er valt niet aan te tippen. 

En er is vast wel een collega die stiekem wat eigen, speciale bonen bij zich heeft en een klein  molentje uit zijn bureau tovert om toch die speciale koffie de vergaderruimte in te smokkelen. De vraag is dan: zit er vandaag ook een kopje voor jou in?

 

Trend 3: de kwaliteit van de koffieboon

Voortbordurend op die speciale bonen van die collega; we halen ze van heinde en ver. Het lijkt alsof de wijnproeverij overgeslagen is in de koffiebranche. Want we willen verschillen proeven, ze kunnen benoemen en bijzondere ontdekkingen met andere koffieliefhebbers delen. 

We kennen de namen – arabica en robusta – en proeven zelfs de verhoudingen van de verschillende blends. We weten uit welk land ons favoriete smaakprofiel komt. En als we totale controle willen hebben, branden we onze eigen koffiebonen thuis. Licht, medium of donker. We hebben het hier dus niet meer over steaks, maar koffiebonen!

 

Trend 4: aandacht voor de individuele koffieboer

De populariteit van koffie zorgt er helaas niet voor dat de koffieboer in het buitenland altijd even goed boert. Voor het grootste deel van de boeren geldt dat ze maar 1 cent (!) per kop koffie als vergoeding krijgen. Dat smaakt dan ineens toch weer minder lekker. 

En daarom gaan we als koffiedrinker steeds vaker voor de kleinere koffieboer die zijn koffiebonen niet via de grotere ketens aanbiedt. Dan liggen er kansen voor iedereen die fair trade belangrijk vindt. Zelfs Sofía Vergara heeft dit jaar haar eigen Colombiaanse koffiemerk gelanceerd. Ze betaalt niet alleen eerlijke prijzen voor de bonen, maar zet ook de hardwerkende vrouwelijke koffietelers in de spotlight. 

 

Trend 5: duurzaamheid blijft

Je zou verwachten dat duurzaamheid zo onderhand geen trend meer is. Maar wat we ook zien of horen: woorden als ecologisch, biologisch, klimaatneutraal, duurzaam vliegen ons nog steeds om de oren. En of het nou gaat om de woning waarin je leeft, het bedrijfspand waar je werkt, het festival waar je in het weekend naartoe gaat of het vervoermiddel waarmee je naar je werk gaat: duurzaamheid blijft nog wel even de hoofdrol spelen. Ook als het om de wijze van telen, verpakken en transporteren van koffiebonen gaat.

 

Conclusie

Ons dagelijkse kopje koffie is ons heilig. We drinken er liever maar eentje op een dag als we dan échte kwaliteit krijgen, dan de hele dag door een hele berg van die slappe, smakeloze prut. 

Onze prioriteiten veranderen, onze smaakpapillen zijn verwend en onze voorkeuren worden steeds specifieker. Thuis of op het werk: voor lekkere koffie hebben we heden ten dage heel wat over. Nou alleen die baas nog overtuigen dat die oude koffiemachine best eens vervangen mag worden door een luxe exemplaar!

< Alle nieuwsberichten