Meedraaien met Shanghai: hoe Amsterdam de IPO-waanzin van China kan repliceren

Bedrijven kiezen ervoor om in 2022 niet naar de beurs te gaan door de huidige marktomstandigheden...


Wo 1 Feb 2023

Bedrijven kiezen ervoor om in 2022 niet naar de beurs te gaan door de huidige marktomstandigheden. Economische instabiliteit, wankele markten en geopolitieke strijd zorgen samen voor een onaantrekkelijke omgeving voor potentiële IPO’s. Dit betekent dat beleggers voorzichtiger zijn met het kopen van aandelen van nieuwe bedrijven. In 2021 gingen veel nieuwe bedrijven naar de beurs, maar in 2022 is dit compleet ingestort.

Euronext Amsterdam
Euronext Amsterdam werkt sinds de oprichting samen met andere beurzen, wat heeft bijgedragen aan het creëren van een netwerk van markten dat zowel investeerders als bedrijven gemakkelijker toegang geeft. Sindsdien is het een belangrijke beurs geworden voor zowel binnenlandse Nederlandse bedrijven als internationale organisaties die hun aandelen willen noteren op een beurs buiten hun eigen land, omdat er geen behoefte is aan aanvullend regelgevend toezicht vanuit andere jurisdicties.

In 2022 verwelkomde Euronext 83 nieuwe aandelennoteringen - waarvan de helft door technologiebedrijven - die een totale marktkapitalisatie van € 23 miljard vertegenwoordigen en € 3,8 miljard ophaalden. En waren er wereldwijd 922 ipo’s, waarmee in totaal 146 miljard dollar werd opgehaald. Deze tendens zet het patroon van afgelopen jaar voort waarin IPO-bedrijven en investeerders te maken kregen met grotere macro-economische tegenwind, marktonzekerheid, toegenomen volatiliteit en dalende wereldwijde aandelenkoersen. Maar China had hier weinig last van. Chinese bedrijven blonken uit en droegen bij aan verbeterde marktprestaties in Azië. In vergelijking met andere aandelenmarkten over de hele wereld had China het hoogste volume in 2022.

(Afbeelding: Bloomberg)

Chinese IPO Markt
Het hoge volume van China kan Nederland gebruiken om meer IPO's naar Euronext Amsterdam te lokken, dat in het verleden al goed bezig is geweest met het aantrekken van noteringen van Chinese bedrijven.

Euronext Amsterdam is een goede plek voor Chinese bedrijven om te noteren. De Nederlandse beurs heeft een goede reputatie in Europa en staat bekend om haar transparantie en efficiënte marktvorming. Het is ook de enige Europese beurs die dubbele notering toestaat, wat betekent dat als je in Europa wilt noteren, je langs Euronext Amsterdam moet.

De IPO-markt in China is anders dan die in Nederland. De Shanghai Stock Exchange (SSE) heeft een eigen beurs, STAR Market genaamd, die het mogelijk maakt bepaalde effecten te noteren door ze beschikbaar te stellen voor kleine beleggers. Beleggers moeten aan een bepaalde drempel voldoen om in aanmerking te komen voor deze markt; komen ze niet door dit filter, dan kunnen ze deze aandelen niet kopen. China STAR Market, de "NASDAQ" van China, heeft gerapporteerd dat er in 3 jaar sinds de lancering in 2019 in totaal $ 102 miljard is opgehaald in 486 IPO's en een totale marktkapitalisatie van meer dan $ 840 miljard.

(Afbeelding: Bloomberg)

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Een van de belangrijkste factoren van de welvarende IPO-markt in China is het lossere monetaire beleid van de People's Bank of China. Daarnaast blijft de overheid de economie stimuleren om verschillende sectoren te ondersteunen. Eerder in augustus kondigde de Chinese overheid stimuleringsmaatregelen aan om de groei van de fluctuerende Chinese economie te versnellen. De nieuwe stimulans zal ongeveer 300 miljard yuan bedragen aan leningen steun aan staatsbanken en nog eens 500 miljard yuan aan lokale autoriteiten, te besteden aan infrastructuur.”

IPO's van hoge kwaliteit in Shanghai zijn vaak groot, met een hoge liquiditeit en een goede staat van dienst, wat grote voordelen oplevert voor de beurs.

Euronext aantrekkelijk maken voor Chinese bedrijven
De voordelen van beursintroducties die op STAR Market worden vermeld, zijn onder meer een hoge liquiditeit en een goed trackrecord, wat grote voordelen oplevert voor zowel emittenten als investeerders.

Nederland zou van deze gelegenheid gebruik kunnen maken om meer IPO's van Chinese bedrijven te lokken door belastingvoordelen aan te bieden op hun noteringsvergoedingen of hen zelfs gratis noteringen toe te staan om te kunnen concurreren met andere beurzen zoals Hong Kong. 

Een beurs als Euronext Amsterdam zou baat kunnen hebben bij het toestaan van noteringen zoals die op de Chinese STAR Market; er moet echter eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Euronext Amsterdam staat niet alleen met succes bij het aantrekken van IPO's uit China: Hong Kong zag een recordaantal nieuwe noteringen en aandelen verkopen tijdens de zomer. Zoals hierboven besproken, zijn er echter verschillende factoren die het voor andere beurzen moeilijk maken om dit succesverhaal te repliceren.

Het belangrijkste is dat deze uitwisselingen ervoor moeten zorgen dat ze vergelijkbare prikkels kunnen bieden als die van China en Hong Kong; dit betekent het bieden van vereenvoudigde noteringsvereisten (in tegenstelling tot het huidige gestandaardiseerde proces), flexibiliteit bieden voor prijsmodellen en meer ondersteuning bieden tijdens aftermarket-handelsperiode.

< Alle nieuwsberichten