Maak alles visueel
Zorg ervoor dat de fundamenten op orde zijn. In deze tijd is een goede presentatie voor een groot deel visueel. Dit komt doordat we tegenwoordig natuurlijk in een echte beeldcultuur leven. Heb je zelf niet de juiste apparatuur? Dat is geen enkel probleem, want voor een eenmalige presentatie kun je prima een led scherm huren. Overigens is het wel belangrijk om de afbeeldingen en video’s slim in te zetten. Let er goed op dat ze je presentatie ondersteunen, want ze moeten niet op zichzelf staan. Bovendien kun je door het laten zien van een video ook even je rust pakken. Dat is ook wel fijn. Even een slokje water nemen en dan vervolgens weer verder met de presentatie.
Je publiek activeren
Wanneer je een presentatie geeft, dan is het belangrijk om jezelf te verplaatsen in het publiek. Wanneer je vroeger naar school ging, of weleens presentaties hebt gehoord op latere leeftijd, dan weet je ongetwijfeld dat vrijwel alles na een tijdje oninteressant wordt als je er niet bij wordt betrokken. Op de middelbare school worden docenten dan ook geleerd om korte theorie te geven en de leerlingen daarna aan het werk te zetten. Ook voor volwassenen is dit belangrijk, want de aandachtsspanne is over het algemeen laag. Het credo voor een goede presentatie is dan ook: activeer je publiek. En dit kan je op meerdere manieren realiseren. In de eerste plaats kun je op de eenvoudige manier vragen stellen aan de luisteraars. Dat ze gewoon hun vinger op moeten steken. Maar als je ze echt wilt betrekken, dan kun je ook kleine opdrachtjes doen. Bijvoorbeeld dat jullie gezamenlijk naar een filmpje kijken en dat ze dan ergens op moeten letten en dit noteren. En zo zijn er nog veel mogelijkheden. Hoe creatiever, hoe beter!
Heel langzaam praten
Het is een probleem dat vaak voorkomt: je spreektempo is te hoog en om die reden ga je ratelen. Een dergelijk probleem kan meerdere oorzaken hebben. Sommige mensen praten simpelweg sneller dan anderen en tijdens een presentatie zie je dat dan ook terug. Maar ook door zenuwen kun je sneller gaan praten. Je wilt misschien snel van de presentatie af zijn en daarom ga je onbewust alles afraffelen. Ook mensen die snel denken of over het algemeen gestrest zijn praten vaak te snel.
Van snel praten word je niet alleen zelf heel erg moe, maar gelijktijdig zorgt het er ook voor dat een deel van de presentatie onverstaanbaar wordt. Gelukkig zijn er praktische tips die je direct kunt toepassen om dit op te lossen. Sowieso is het verstandig om bewust langzaam te praten. Wanneer je het gevoel hebt dat je als een slak praat, dan zit je over het algemeen goed. Je kunt ook iemand in het publiek instrueren om je een seintje te geven wanneer je merkt dat je te snel begint te praten.
Gebruik de verhaaltheorie
Wanneer je weet hoe je een goed verhaal opbouwt, dan zal het gemakkelijker worden om mensen te betrekken in je presentatie. Verhaaltheorie wordt ook wel storytelling genoemd en kan zo complex zijn als je wilt. Er zijn bijvoorbeeld veel diepgaande onderzoeken gedaan naar narratologie, maar voor een eenvoudige presentatie heb je dat niet per se nodig. Dan volstaat het doorgaans om gebruik te maken van de fundamenten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de toehoorders te prikkelen met een anekdote. Gebruik ook plotwendingen of stel in het begin een prikkelende vraag, waarbij je aangeeft dat ze daarvoor aan het eind van de presentatie een antwoord krijgen. En zo zijn er nog veel meer technieken die je kunt gebruiken.
Maak het niet te complex
En dan als laatste nog even een simpele tip: maak het allemaal niet te complex! Hoe simpeler de presentatie hoe beter. Niet alleen voor de toehoorder, maar ook voor jezelf. Je zal dan minder snel hakkelen en dat komt je presentatie alleen maar ten goede.