Metaal 3D printen kan met machine van HP

Inmiddels is het alweer twee jaar geleden dat HP zijn eerste 3D printer waarmee metaal printen mogelijk is werd gepresenteerd. Dit apparaat heeft de naam Metal Jet gekregen. Het is met name bedoeld voor het massa produceren van metalen onderdelen.


Do 19 Nov 2020

De 3D printer kost per exemplaar 400 duizend dollar. Metaal kan overigens niet alleen geprint worden, CNC draaien kan hier ook mee. De Metal Jet maakt de objecten daarentegen laag voor laag met metaalpoeder, wat natuurlijk bij alle 3D printers het geval is. Bij de HP Metal Jet zal de overgebleven poeder opgevangen worden zodat het opnieuw gebruikt kan worden. De 3D printer maakt gebruik van de PageWide technologie van HP. Dit houdt in dat het een groep printkoppen heeft die een enkele beweging maakt om het 3D object te printen. Onder meer Volkswagen en Johnson & Johnson Medical Devices maken al gebruik van de HP Metal Jet. 

Vier tot vijf uur duren
De laagjes worden door de HP Metal Jet aan elkaar vastgemaakt met een middel wat lijkt op lijm. Het proces kan vier tot vijf uur duren. Dit is het geval als er gebruik wordt gemaakt van de volledige volume van de Metal Jet. Dit komt neer op 430 bij 320 bij 200 millimeter. De kleinste eenheid die de 3D printer van HP kan produceren is een pixel met volume, wat ook wel een voxel genoemd wordt. Het heeft een afmeting van maar 20 bij 20 bij 50 micrometer. Als de machine klaar is met het printen dan zullen de lagen aan elkaar gesmolten worden met sinteren. De contactpunten groeien hierbij terwijl er een beetje ruimte wordt gelaten tussen de laagjes. Hierdoor zal het materiaal steviger worden en minder snel breken. Het product zal tijdens dit proces krimpen met vijftien procent. 

Goedkoper, efficiënter en minder afval
Door de 3D metaalprinters zal het productieproces zowel goedkoper als efficiënter worden, terwijl het ook minder afval oplevert. McKinsey voorspelt dat de vraag naar 3D printers voor de metalen sector zal groeien. In een rapport van de firma schat McKinsey in dat de markt tien miljard dollar waard zal zijn tussen ongeveer 2030 en 2035. De groei moet dan wel doorgaan zoals het nu is. Dit lijkt wel te gebeuren. Steeds meer bedrijven maken namelijk al gebruik van de 3D printers voor het produceren van hun objecten. Bovendien wordt er steeds meer mogelijk met behulp van deze apparaten. 

< Alle nieuwsberichten