Nieuw meubilair? Ga voor hergebruik en duurzame materialen!

12 miljoen kasten, 3 miljoen keukens, 21 miljoen stoelen en 18 miljoen matrassen. Dat is wat we jaarlijks in Europa weggooien. Dat stelt MeubelVisie. In een steeds duurzamer wordende economie past dit absoluut niet meer.


Do 8 Dec 2022

Ieder jaar verschijnen wel nieuwe woontrends. Opzich logisch dat huishoudens ook een beetje met de tijd willen meegaan. Maar om het interieur nu helemaal weg te gooien, is echt zonde. Zeker als je bedenkt dat bepaalde items over tien jaar weer net zó in de mode zijn. Ga je toch voor een nieuw interieur? Kies dan voor hergebruik of duurzame materialen. In deze blog staan we daarbij stil!

Naar de kringloopwinkel
Op z’n tijd is het leuk om je woonruimte eens helemaal op te frissen. Het geeft een goed gevoel en ook al hergebruik je spullen, het ziet er toch weer als nieuw uit. Maar wat doe je met je huidige interieur? Sla je het op de zolder op of breng je het naar de stort? Dat laatste zou zonde zijn. Er bestaan genoeg kringloopwinkels in Nederland die door vrijwilligers worden gerund. Jouw meubels gaan voor een laag prijsje de verkoop in, zodat andere gezinnen er weer gebruik van kunnen maken. Liever zelf wat geld terug verdienen aan je oude meubels, zodat je het bij kunt leggen voor nieuw en duurzaam interieur? Zet het dan te koop op Marktplaats of Facebook MarketPlace!

Nieuwe meubels kopen
Als je op zoek gaat naar nieuwe meubels, wees je dan bewust van het materiaal waarvan deze gemaakt zijn. Het ene materiaal heeft nu eenmaal meer impact op het milieu dan andere. Voorbeelden van materialen die redelijk duurzaam zijn, zijn hout en metalen. Maar let op; het ligt er maar net aan voor welke houtsoort of metaalsoort je kiest.

Metalen zijn goed recyclebaar
In eerste instantie lijkt het alsof metalen alles behalve duurzaam zijn. Dat heeft vooral te maken met de productie ervan. Metalen gaan daarentegen wel bijzonder lang mee en zijn tevens goed te recyclen. Toch is het zo dat het ene metaal duurzamer is dan de andere. Dat heeft dus weer te maken met de productie. Voor tafels en tv-kasten wordt vaak aluminium gebruikt als stalen frame. Hierbij geldt bijvoorbeeld dat je beter kunt gaan voor een meubel met stalen frame. De C02-uitstoot tijdens de productie daarvan is tot tien keer lager dan tijdens de productie van aluminium!

Hout is perfect voor hergebruik
Houten meubels zijn bij uitstek duurzaam. Allereerst omdat het perfect is voor hergebruik. Hout gaat lang mee. Ben je je houten meubel na een aantal jaren beu? Dan kun je hem altijd nog verven, lakken of in de olie zetten. Zo krijgt het meubel een compleet andere uitstraling! Daarnaast is hout biologisch afbreekbaar en daarmee is de impact op het milieu laag. Ga je een donker eiken eettafel aanschaffen? Kies dan wel voor een eiken houten tafel met keurmerk. We kunnen tenslotte niet eindeloos hout gebruiken uit onze bossen. Daarom zijn er al diverse initiatieven voor duurzaam bosbeheer. Hout uit deze bossen hebben een PEFC of FSC keurmerk.

En, ben jij al overtuigd om je meubels niet meer zomaar weg te gooien?

< Alle nieuwsberichten