Personeel met verlof? Zo registreer je het goed!

Als werkgever wil je er zeker van zijn dat alle afwezigheden van je personeel correct geregistreerd worden. Het kan namelijk voor problemen zorgen als dit niet het geval is.


Ma 5 Jun 2023

Bijvoorbeeld als een werknemer tijdens zijn verlof toch werkt en je hierdoor niet de juiste loonkosten hebt geregistreerd. Maar hoe zorg je ervoor dat de verlofregistratie correct verloopt? Graag geven we je een aantal tips!

Maak gebruik van een HR-app

Het is aan te raden om gebruik te maken van een HR-app om het verlof van je personeel te registreren. Een HR-app biedt namelijk verschillende voordelen. Zo kan je makkelijk het verlofsaldo van je personeel bijhouden en kan je in de app aangeven wanneer je werknemer verlof heeft. Daarnaast kan je met een HR-app ook makkelijk verlofaanvragen goedkeuren of afwijzen. Het maakt de verlofregistratie een stuk efficiënter en overzichtelijker.

Informeer je personeel over de regels

Het is belangrijk om je personeel goed te informeren over de regels omtrent verlof. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en kan je eventuele misverstanden voorkomen. Zorg ervoor dat de verlofregels duidelijk beschreven staan in het personeelshandboek en dat je personeel weet waar ze deze informatie kunnen vinden. Bespreek ook regelmatig de verlofregels met je personeel om te zorgen dat iedereen op de hoogte blijft.

Controleer de verlofregistratie regelmatig

Het is aan te raden om de verlofregistratie regelmatig te controleren. Zo kan je eventuele fouten tijdig opsporen en corrigeren. Daarnaast kan je op deze manier ook controleren of je personeel zich aan de verlofregels houdt. Als je bijvoorbeeld ziet dat een werknemer meerdere keren op het laatste moment zijn verlof afzegt, kan je hierover in gesprek gaan en kijken naar een oplossing.

Gebruik een overzichtelijk registratiesysteem

Als je geen gebruik maakt van een HR-app, is het belangrijk om alsnog een overzichtelijk registratiesysteem te hebben voor de verlofregistratie. Zorg ervoor dat je alle verlofaanvragen goed bijhoudt en dat je de verlofregistratie regelmatig bijwerkt. Gebruik bijvoorbeeld een Excel-bestand om de verlofregistratie bij te houden. Zorg er wel voor dat dit bestand goed beveiligd is en dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben.

Het correct registreren van verlof is erg belangrijk voor zowel werkgever als werknemer. Maak gebruik van een verlof-app om het registreren van verlof makkelijker te maken en zorg ervoor dat je personeel goed geïnformeerd is over de verlofregels. Controleer de verlofregistratie regelmatig en zorg dat je een overzichtelijk registratiesysteem hebt. Zo voorkom je vervelende fouten met je verlofsregistratie. Succes!

< Alle nieuwsberichten