Tekort aan technisch personeel: laat je omscholen tot ventilatiemonteur

Ben jij je aan het oriënteren op een carrièreswitch? Dan ben je wellicht al vaker de term ‘kansberoepen' tegengekomen en gehoord dat er genoeg kansen zijn in de techniek! Er zijn namelijk voldoende vacatures in deze branche!


Ma 30 Jan 2023

Omdat er een groot tekort is, willen werkgevers vaak helpen als je van beroep wil veranderen. Je kunt dan via een werkgever deels ervaring en kennis opdoen in de praktijk, en deels door het volgen van diverse trainingen bij een technische opleider, zoals ROVC. Lijkt het beroep van ventilatiemonteur je wel iets? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

 

Wat ga je doen als ventilatiemonteur?

Ventilatiemonteurs zijn verantwoordelijk voor het installeren, repareren en onderhouden van systemen om verse lucht te leveren en gebouwen geventileerd te houden. Als ventilatiemonteur werk je dan ook gedurende je loopbaan aan verschillende projecten. Zo kun je de ene keer betrokken zijn bij het installeren van ventilatiekanalen bij een nieuw winkelcentrum en de andere keer pleeg je onderhoud aan het systeem bij een kantoorgebouw. Is er een storing van een ventilatiekanaal bij een ziekenhuis? Ook dat los je zonder problemen op.

 

Omdat het een dynamische baan is, is het belangrijk om te beschikken over een aantal competenties en eigenschappen. Herken jij jezelf bijvoorbeeld als iemand die goed zelfstandig kan werken? En beschik je over communicatieve vaardigheden? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!

 

Hoe word je een ventilatiemonteur?

Ben je enthousiast geworden? Dan is het goed om te weten hoe je als ventilatiemonteur aan de slag kunt gaan.

 

Zoals we eerder genoemd hebben, is het slim om een werkgever te zoeken waar je ervaring in de praktijk kunt opdoen. Tegelijkertijd is het slim om je kennis te verruimen door het volgen van trainingen. Maar welke trainingen zijn interessant? Er zijn trainingen die helemaal gericht zijn op ventilatiesystemen die je een goede basis geven. Ook het volgen van een VCA-training en een basistraining voor elektrische installaties is een must.

 

Als je deze trainingen hebt gevolgd, in combinatie met je opgedane werkervaring, kun je een tijdje vooruit. Zodra je merkt dat het tijd is om je verder te professionaliseren, dan is het slim om bijvoorbeeld een training over elektrotechnisch tekeninglezen te volgen. Ook om officieel als NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon aangewezen te kunnen worden is slim als je zelfstandig wil kunnen werken.

 

< Alle nieuwsberichten