Wat zijn verborgen gebreken?
Verborgen gebreken hebben betrekking op gebreken aan een woning of bedrijfspand, die niet zichtbaar zijn en/of die niet zijn gemeld door de verkoper. Zo zijn scheuren in de muur geen verborgen gebrek, en is dit ook niet het geval als het voor het tekenen van het koopcontract duidelijk is dat bijvoorbeeld het dak lekt (ook als dit niet zichtbaar is). Het is echter lang niet altijd zo zwart-wit en daarmee komen we bij de eerste tip aan.
Schakel deskundig advies in
De eerste tip is de hulp inschakelen van een advocaat of jurist die bekend is met deze materie. Dit kan zowel voordat er een verkoop plaatsvindt, als naderhand. Ook kan deze deskundige zowel kopers als verkopers hulp bieden. Omdat voorkomen beter is dan genezen, is onze tweede tip belangrijk voordat de verkoop plaatsvindt.
Zorg voor een goed contract
Het opnemen van clausules over een eventueel verborgen gebrek is een slimme methode om problemen in de toekomst te voorkomen. Het schept tevens duidelijkheid, waar beide partijen na de verkoop iets aan hebben. Contracten zijn echter niet eenvoudig en hierbij is het dus zaak om dit te laten doen door iemand die hier ervaring in heeft. Zo weet je zeker dat de toevoegingen waterdicht zijn. Een veelvoorkomende toevoeging belichten we hieronder, die betrekking heeft op oudere woningen.
De ouderdomsclausule
Deze clausule wordt vaak gebruikt en heeft veel invloed op het feit of de verkoper wel of niet aansprakelijk is voor een gebrek. Als verkopende partij kan dit dus een zeer waardevolle toevoeging zijn en veel geld besparen, maar als kopende partij is het erg belangrijk om te weten of deze clausule wel of niet is opgenomen in het koopcontract.
De ouderdomsclausule woning wordt vooral toegepast bij panden van 50 jaar of ouder, al is dit slechts een richtlijn. Ook bij huizen/bedrijfspanden van 20 jaar oud kan deze toevoeging namelijk worden toegepast. Kopers wordt vaak geadviseerd om deze clausule niet te accepteren, aangezien het vooral in het voordeel is van de verkopende partij. Toch is het ook hier weer belangrijk om te begrijpen dat dit niet betekent, dat de verkopende partij hierdoor helemaal niet aansprakelijk kan worden gesteld.
Mededelings- en onderzoeksplicht
Bij een koopcontract hebben zowel de verkopende als de kopende partij rechten en plichten. Iets dat ook van belang is bij verborgen verbreken. Zo heeft de verkoper een mededelingsplicht, maar heeft de koper een onderzoeksplicht. Zo moet de verkoper informatie kenbaar maken als dit van belang is voor de koper, ook als het gaat om een verhoogd risico. Terwijl de koper de plicht heeft om zelf onderzoek te doen, waaronder bijvoorbeeld het inschakelen van een bouwkundig expert.
En mocht je van plan zijn om een woning te kopen, lees dan in dit artikel de financiële verplichtingen van een hypotheek waar je rekening mee moet houden.