Wat is een rolsteiger eigenlijk?

Het is een woord dat je gemakkelijk in de mond neemt als je in de bouwsector of als klusjesman actief bent: rolsteiger. Iedereen heeft in zijn hoofd wel een beeld wat een rolsteiger voor installatie is. Maar wat is er écht kenmerkend voor een hedendaagse rolsteiger?


Ma 16 Mei 2022

Waarin onderscheidt dit type steiger zich van soortgelijke varianten? Wat zijn de voordelen van een rolsteiger kopen bij Rolsteiger.net? En hoe kun je een rolsteiger veilig gebruiken?

De belangrijkste kenmerken van een rolsteiger

Het hoofdkenmerk van een rolsteiger zit hem eigenlijk al in de naam van deze installatie. Het gaat bij rolsteigers om steigers die voorzien zijn van wielen, zodat ze verplaatsbaar zijn. Vaste steigers of gevelsteigers zijn een andere steiger soort, die geen wielen hebben. Een rolsteiger kopen bij Rolsteiger.net is een slimme keuze als op zoek bent naar kwaliteit, want dat is een ander kenmerk van rolsteigers: kies je voor een gecertificeerde rolsteiger, dan heb je de garantie op topkwaliteit. Over het algemeen is het verder zo dat rolsteigers vaak minder hoog en breed zijn dan vaste steigers en dus compacter. Hierdoor zijn ze goed te vervoeren met een steigeraanhanger ofwel een transporter. Rolsteigers zijn om die reden populair bij klusjesmannen, schilders en zeker ook bij zzp'ers in de bouw. Maar als je kiest voor een rolsteiger, hoe kun je die dan zo veilig mogelijk gebruiken?

Een paar tips om jouw rolsteiger veilig te kunnen gebruiken

Er zijn diverse maatregelen die je moet nemen als je een rolsteiger veilig wilt kunnen gebruiken. Zorg er in elk geval voor dat de steiger op een stevige en vlakke ondergrond neergezet wordt en plaats daarbij altijd stabilisatoren. Cruciaal is verder om de wielen van de rolsteiger altijd op de rem te zetten als je de steiger gaat gebruiken. Als je de steiger op klimt, kun je dat het beste doen aan de binnenkant. Tijdens de 'beklimming' is het verstandig om geen gereedschap of spullen in je handen te houden. Garandeer dat je steiger altijd goed schoon en opgeruimd is, voordat je deze gaat gebruiken. Bij gure, stormachtige weersomstandigheden of vorst kun je je rolsteiger beter niet gebruiken. Waait het harder dan windkracht 6? Ook dan is je rolsteiger beklimmen onverstandig. Let dus goed op het weer en laat je niet verrassen!

< Alle nieuwsberichten