Wat leert je medewerker tijdens een BHV-cursus?

Als werkgever ben je in Nederland verplicht om bedrijfshulpverleners (bhv) aan te stellen, die je selecteert uit je personeel. Hoeveel dat er moeten zijn, hangt af van de grootte van het bedrijf en de risico’s in de werkomgeving.


Wo 11 Sep 2024

Maar het is niet slechts een kwestie van mensen aanwijzen om deze belangrijke taak uit te voeren. Om hiervoor gekwalificeerd te zijn, moet men immers eerst de BHV-cursus met succes afleggen, wat kan bij expert in veiligheidstrainingen Novanorm. Maar wat leert je medewerker eigenlijk tijdens zo’n BHV-cursus?

Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO)

Een belangrijk onderdeel van het takenpakket van een bhv’er, is het verlenen van eerste hulp bij ziekte of letsel totdat professionele hulp arriveert. Daarvoor zijn natuurlijk specifieke vaardigheden nodig. Daarom leert men tijdens een BHV-cursus hoe men kan reanimeren aan de hand van instructies voor hartmassage en beademing plus instructies voor het correct gebruiken van een AED (Automatische Externe Defibrillator). Uiteraard leert men ook basisvaardigheden zoals het aanleggen van verbanden, behandelen van brandwonden, en omgaan met bloedingen en botbreuken. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het omgaan met bewusteloosheid, zoals het toepassen van de stabiele zijligging.

Brandbestrijding

Tijdens de BHV-cursus leert je medewerker ook over het herkennen van brandgevaar. Hij of zij krijgt inzicht in potentiële brandrisico’s die er zijn binnen het bedrijf en hoe deze verminderd kunnen worden. Maar aangezien het ook de taak van een bhv’er is om een kleine brand onder controle te houden tot de hulpdiensten arriveren, leert men tijdens de cursus ook hoe men een beginnende brand effectief kan bestrijden en veilig kan handelen tijdens brandincidenten. Daar hoort uiteraard ook praktische training bij in het gebruik van verschillende soorten brandblussers, blusdekens, en andere blusmiddelen.

Ontruiming en evacuatie

Het is ook de taak van een bhv’er om in een noodsituatie ontruiming en evacuatie van het pand te organiseren en in goede banen te leiden. Tijdens de BHV-cursus ontwikkelt je medewerker inzicht in het opstellen en implementeren van een ontruimingsplan, en het belang van nooduitgangen en verzamelplaatsen. Hij of zij leert hoe je een veilige en snelle evacuatie van het pand organiseert, inclusief het begeleiden van medewerkers en bezoekers naar veilige plekken. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan het technieken om kalmte te bewaren en paniek onder controle te houden tijdens een evacuatie.

Communicatie en alarmeren

Communicatie is een belangrijke taak van een bhv’er. Om te beginnen interne communicatie. Tijdens de BHV-cursus leert je medewerker effectief communiceren binnen het bedrijf tijdens noodsituaties, bijvoorbeeld via portofoons of andere communicatiemiddelen. Maar men oefent ook met het snel en correct alarmeren van brandweer, politie of ambulance, inclusief wat je moet melden. Ook de overdracht van informatie aan de hulpdiensten wordt geoefend.

Risicoherkenning en preventie

Een bhv’er moet ook preventief te werk gaan en risico’s op de werkvloer verminderen. Daarvoor moet je ze wel eerst identificeren. Tijdens de BHV-cursus wordt je medewerker dan ook getraind in risico-inventarisatie en het verminderen van risico’s. Daarbij kan speciale aandacht zijn voor de specifieke risico’s in de werkomgeving een aanvullende vaardigheden die daarbij van belang zijn.

De bhv training zorgt ervoor dat medewerkers voorbereid zijn om de veiligheid van collega’s, bezoekers en zichzelf te waarborgen, en om schade en letsel te beperken totdat professionele hulpdiensten arriveren. Daardoor spelen jouw bhv’ers een cruciale rol in het veiligheidsbeleid van je organisatie. De cursus is allesbehalve verspild geld en het kan zeker geen kwaad om meer bhv’ers te hebben dan wettelijk verplicht is. Het is goed om te weten dat het deels mogelijk is om een online bhv cursus te volgen, maar aanvullende training is dan nog wel nodig om gecertificeerd te kunnen worden. Toch kan dit drempelverlagend zijn voor werknemers die twijfelen of ze wel bhv’er willen worden.

 

< Alle nieuwsberichten