Wat zijn de verschillen tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid?

Er zijn tegenwoordig verscheidene verzekeringen af te sluiten die draaien om aansprakelijkheid. Zo heb je de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, maar heb je ook nog de aansprakelijkheidsverzekering ZZP. Dit zijn nog maar twee voorbeelden, want je hebt ook een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid.


Do 13 Feb 2020

Stuk voor stuk lange woorden, die mogelijk niet helemaal duidelijk zijn voor je. Gelukkig legt dit artikel beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid uit, zodat je het hopelijk wat beter snapt.

Toch is het vrij eenvoudig om uit te leggen wat ze zijn. Beroepsaansprakelijkheid is namelijk aansprakelijkheid voor beroepsfouten in jouw werk. Daarnaast kunnen dit ook fouten in het werk van jouw werknemers zijn. Bedrijfsaansprakelijkheid komt juist ter sprake als jij of jouw werknemers materiële schade aanricht. Ook het veroorzaken van letselschade aan personen valt onder de bedrijfsaansprakelijkheid. Hier zijn dus diverse verzekeringen voor af te sluiten. Hieronder kun je meer informatie vinden over deze mogelijke opties.

Voor de aansprakelijkheidsverzekering ZZP kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dit wordt overigens ook wel afgekort tot AVB, wat wel zo gemakkelijk is bij zo’n lang woord. Deze verzekering is inzetbaar als jij of jouw werknemer schade aan iemand anders of aan zijn/haar spullen veroorzaakt. Hierbij moet je dan wel aansprakelijk worden gesteld, anders hoef je geen beroep te doen op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het beschermt jouw onderneming dus tegen financiële tegenvallers doordat je aansprakelijk wordt gesteld. Overigens ben je met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering tevens verzekerd tegen productaansprakelijkheid. Word je ten onrechte aansprakelijk gesteld, gebruik de verzekering om verweer te voeren en de kosten van de rechtsbijstand te kunnen betalen. 

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je dus bij andere situaties gebruiken. Deze verzekering kun je namelijk inzetten als jij een fout maakt in jouw werk. Mocht dit het geval zijn dan zul je aansprakelijk worden gesteld door de opdrachtgever of klant. Bij dergelijke beroepsfouten zal de schade dus gedekt worden doordat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten bij een verzekeraar. Op deze manier hoef je zelf helemaal geen schade te vergoeden, wat natuurlijk goed is voor de financiën van jouw bedrijf. Een voorbeeld van een beroepsfout is een administrateur die een fout maakt bij de btw-aangifte van een klant. Hierdoor krijgt de klant een boete van de Belastingdienst en stelt hij/zij de administrateur aansprakelijk.

< Alle nieuwsberichten