Zo blijf je mentaal gezond

Je hebt vast wel eens gelezen dat steeds meer mensen mentaal ongezond zijn. Wat betekent dit eigenlijk? En hoe zorg je dat je wel mentaal gezond blijft? Dat lees je hier!


Di 30 Mei 2023

Wat betekent mentaal gezond zijn?

Er zijn verschillende betekenissen van mentaal gezond zijn. Zo bestaat er ook de term mentaal welbevinden, wat de mate is van hoe gelukkig je bent en hoe goed je je in je vel voelt. Mentale gezondheid betekent volgens de World Health Organization de toestand van welzijn waarin je bewust bent van je eigen capaciteiten, productief kunt werken, de normale spanningen van het leven aankan en in staat bent om een bijdrage te leveren aan je gemeenschap. Er zijn verschillende dingen die een mentale gezondheid kunnen bevorderen. Hieronder lees je over een aantal van deze.

 

Zorg voor niet te veel stress

Te veel stress is voor veel mensen een oorzaak dat ze zich mentaal niet goed voelen. Af en toe en een beetje stress is goed. Het kan zelfs zorgen voor betere prestaties. Het zorgt namelijk voor meer focus. Te veel en te langdurig stress is ongezond. Hierdoor ga je je gehaast voelen. Ook kun je last krijgen van hartkloppingen en angstgevoelens. Als je chronisch stress hebt, zijn er te veel stresshormonen in je lichaam. Het kan erg lang duren voordat alle stresshormonen uit je lichaam zijn, waardoor klachten van chronische stress lang kunnen aanhouden. Dit wil je dus eigenlijk voorkomen. Hoe doe je dat dan? Zorg dat je regelmatig rust. Per persoon verschilt het hoeveel rust je nodig hebt. Het verschilt daarnaast per persoon wat voor rust zorgt. Voor de een is dit lezen en voor de ander yoga. Ontdek wat voor jou goed werkt.

 

Voldoende dopamine

Dopamine is een gelukshormoon. Dit kun je door ongezond gedrag krijgen, zoals alcohol en roken. Dit is een van de oorzaken dat deze gedragingen zo verslavend zijn. Beter is het om dopamine via gezonde manieren te krijgen. De ongezonde gedragingen hebben namelijk meer nadelen dan voordelen voor je gezondheid. Dopamine krijg je onder meer door te bewegen, sporten, wandelen in de natuur en anderen te helpen.

 

Schrijf het van je af

Voor sommige mensen werkt schrijven goed als therapie. Ze schrijven dingen van zich af als ze gestrest zijn of zich niet goed voelen. Probeer het ook eens! Bevalt het schrijven je? Dan kan je ook een blog starten. Dit kan via sociale media of een website. Zo kun je andere mensen helpen. Kies je voor een website? Houd dan wel rekening met de kosten voor de website hosting. De kosten voor web hosting zijn meestal niet zo hoog. Dit kan al vanaf circa 3 euro per maand.

Merk je dat je erg veel last hebt van stress en/of andere mentale klachten? Bespreek dit dan eens met je huisarts. In sommige gevallen is het verstandig om met een professional te praten.

< Alle nieuwsberichten