Ik probeer één en ander te nuanceren. Nederland heeft bijvoorbeeld de grootste pensioenpotten ter wereld. Het totale pensioenvermogen in Nederland ligt rond 800 miljard euro, veel meer dan onze totale staatsschuld. Het feit dat andere landen, zoals België of Frankrijk, zich weinig druk lijken te maken over hun pensioenfondsen, komt eenvoudigweg omdat ze nauwelijks pensioenfondsen hebben! De huidige lage rente vormt inderdaad een probleem voor toekomstig rendement, maar het pensioenstelsel op zich staat stevig overeind.
Dan de huizenmarkt. De dalende huizenprijzen zorgen ervoor dat steeds meer gezinnen ‘onder water staan’. als de woning gedwongen moet worden verkocht kan dit een groot probleem opleveren. Maar als we naar de totale nederlandse markt kijken, geldt dat de totale waarde van huizen in nederland nog altijd bijna twee keer zo groot is als onze totale hypotheekschuld. Er zit dus veel overwaarde in het huizenbezit, alleen is deze overwaarde erg ongelijk verdeeld.
En tenslotte de aandelenmarkt. we zitten in een recessie en de vooruitzichten voor de komende jaren zien er niet rooskleurig uit. Toch zien wij veel beursgenoteerde bedrijven die het ook in deze marktomstandigheden goed doen, die een hoog dividendrendement bieden en die een lage waardering hebben. Wij beleggen graag in de aandelen van deze bedrijven. Beurskoersen worden echter niet alleen door objectieve cijfers gestuurd, maar ook door sentimenten. Daarom dekken wij het neerwaartse risico deels af met opties, dit zorgt voor rust.
De cliënt was bijna gerustgesteld. Het dubbelcijferige rendement op de beheerportefeuille over 2012 (ondanks de grote onzekerheden die er ook het afgelopen jaar al waren!), deed de rest. Zeker in deze periode geldt blijkbaar dat het erg donker moet worden om de lichtpuntjes goed te kunnen zien.