Column Marieke van Gelder: Een levensregel voor beginners


Uitgave: Jan-Febr 2018
Thema’s: Advocatuur Zakelijke dienstverlening

Wie wil dat niet? Een gevulde agenda, zonder het gevoel te hebben te druk te zijn? Hoe kun je dat bereiken? Ik ga het in 2018 proberen aan de hand van de reflectie en ervaring die ik zelf heb gehad. Ik mocht namelijk via Dorine Huijbregts en Huib Klamer twee dagen te gast zijn in klooster Koningshoeven te Berkel-Enschot, waar de Benedictijnse broeders werken en leven, voor een ‘ondernemersretraite’. Het bijzondere van dit klooster is dat er niet alleen een bekende bierbrouwerij aan gekoppeld is (La Trappe) maar ook dat er een grote werkvoorziening is gecreëerd in de tuinen van het klooster. Zo’n 200 mensen vinden - al dan niet dagelijks - hun weg naar dit klooster om te gaan werken. De broeders zelf werken minstens zo hard mee, maar wel volgens de ‘Benedictijnse’ leefregels.

Makkelijker leven
Tijdens mijn verblijf in het klooster heb ik gemerkt dat twee ‘Benedictijnse’ hoofdregels, die ik hier verwoord als ‘het met aandacht uitvoeren van een taak’ en ‘op tijd stoppen’ mij hebben laten ervaren dat als je deze twee regels in acht neemt, je een stuk makkelijker leeft. Je hebt een gevulde agenda, maar bent nooit te druk volgens het Benedictijns tijdmanagement. Dit klonk mij als muziek in de oren. Dan zou ik dus voldoende tijd en aandacht hebben voor alle voor mij belangrijke zaken in het leven. Een goed voornemen was geboren!

Fouten maken
Hoe ga ik mijn voornemen waarmaken? Ik heb gemerkt dat als je oprecht de aandacht geeft aan de zaken waar je op dat moment mee bezig bent, dat deze zaken sneller en beter gaan. Dat betekent ook dat we ons op kantoor blijven focussen op verdere specialisatie op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht en privaatrecht en dat we er ook voor zorgen dat er voldoende oprechte aandacht naar onze relaties gaat. Nog meer aandacht dus voor zaken die voor ons en voor onze relaties van belang zijn. Dit jaar gun ik je een volle agenda zonder het gevoel te hebben dat je (te) druk bent. Laten we er een mooi jaar van maken!

< Alle thema's