Gian Ploegmakers: Exit Brabant


Uitgave: Juli-Aug 2016
Thema’s: Economie Sport en ontspanning

Henk Westbroek zong het ooit al: Waar is hier de nooduitgang? Verlaten de ratten een zinkend schip of hebben ze zich als lemmingen van een klif laten storten?

Europa is altijd in beweging geweest. Zo was België ooit van ons, ooit van Frankrijk, ooit van Italië, ooit van Spanje, ooit van Duitsland… Logisch dat het Europese gedachtegoed het sterkst leeft in Brussel. Tenslotte is de EU in de basis opgericht om dit soort landjepik te voorkomen. Maar hoever kun je gaan? 

Westbroek twijfelde destijds ook over België; want dat taaltje is zo zacht. Inmiddels is het ons als grote voetbalnatie keihard voorbijgestreefd. Waar willen wij nog bij horen? Als Brabander sta ik ook wel eens in dubio en overweeg ik een Brexit. Lekker relaxed naar Knokke; het gekke is dat er juist nergens minder regeltjes lijken te zijn dan daar. Hoewel een koelbox natuurlijk verboden is.

Als u de komende maanden de grenzen oversteekt, geniet dan van andere culturen en kijk goed rond. Wedden dat u daarna weer graag terugkomt: ‘Oost west, thuis best’.

Ik wens u een fijne zomer toe!

< Alle thema's