Voorwoord: Van lockdown naar cooldown


Uitgave: Juli-Aug 2020
Thema’s: Ondernemen Ondernemen met visie Netwerken Netwerkbeheer Voorwoord

Wat hebben Winston Churchill en Johan Cruijff gemeen? Hun oneliners ‘never waste a good crisis’ en ‘elk nadeel heb z’n voordeel’ komen in de basis als positieve boodschap op hetzelfde neer. Hoe gaan we dat de komende tijd in de praktijk brengen? Uiteraard niet voor elke ondernemer een eenvoudige opgave, maar wel een uitdagend streven.

Ondertussen lijkt het wel of we in een snelkookpan terecht zijn gekomen waarbij rede, geduld en wederzijds respect ver te zoeken zijn. We eisen per direct ons gelijk op, onze plek op deze planeet, onze rechten op een deel van de koek. Allemaal verklaarbaar en over het algemeen heel terecht. Maar kan het niet wat vreedzamer en met wat minder geweld? Of het nu anti discriminatie en racisme is of anti de anderhalve meter, anti de stikstofregels of er juist voor, en ga zo maar door. Churchill staat al op omvallen en ook op Cruijff zal wel iets aan te merken zijn. Misschien hebben we te lang opgesloten gezeten en moeten we stoom afblazen. Maar een beetje naar elkaar luisteren en je in een ander verplaatsen doet soms ook wonderen. Het is nu eenmaal vaak drie stappen vooruit en twee achteruit.

Laten we ondertussen samen ouderwets streven naar vooruitgang: liberté, égalité en fraternité. En een beetje vertrouwen op de trias politica. Of deze zomer even een surplace nu de Tour de France toch pas later start. Tenslotte komt al het goede in drieën: reflecteren, relativeren en relaxeren.

Rijk de Gooyer (de Nederlandse Archie Bunker, sorry) had trouwens ook drie goede tips met ‘Hier Rijk in Frankrijk’: du pain, du vin et du Paturain. Meer heb je eigenlijk niet nodig.

Ik wens je een warme zomer toe, of je nu in eigen land verblijft, in Frankrijk (goed gedaan jochie) of ergens anders in Europa. Maar stay cool!


Hier vind je het hele magazine voor Oost-, Midden-, en West- Brabant.

< Alle thema's