Rabobank Tilburg en omstreken: Risico’s beperken bij Internationaal zakendoen

Het is belangrijk om te weten welke risicofactoren het succes van internationale zakelijke transacties kunnen beïnvloeden. Danny Polak, adviseur Financiële logistiek Rabobank Tilburg en omstreken en Sidney van Velsen, managing director van IPT over het beperken van betaalrisico’s in combinatie met documentair betalingsverkeer.


Uitgave: Maart-April 2014
Thema’s: Risicomanagement Financieel management Papierindustrie Import Export

l/C biedt zekerheid
IPT importeert en exporteert speciale soorten papier die moeilijk recyclebaar zijn,
zoals verpakkingen met plastic of aluminium coating, siliconen en gekleurd papier.
‘Uit heel Europa verzamelen wij de speciale soorten papier hier in Tilburg en 70% daarvan exporteren we naar Azië’, vertelt Sidney. Internationaal betalingsverkeer brengt grote risico’s met zich mee. Hij knikt: ‘In Azië is de internationale bedrijfscultuur helaas nog niet zoals in Nederland. We doen in het oosten veelal zaken met de eerste generatie, waar noodzakelijke eerlijkheid van zakendoen nog geen gemeengoed is. Met name India is erg gevaarlijk en ook in China zitten keiharde zakenlui. Toen de crisis begon zag ik de oud papier prijzen ineens snel kelderen. In zo’n situatie annuleren veel Aziaten alle orders. Voordat je het weet zit je dan opeens met een partij varende onbetaalde goederen halverwege China. Een paar concullega’s zijn veel geld verloren.’ Ook Sidney zelf is door schade en schande wijs geworden. ‘Ik kende bijna de hele familie van een Indische zakenpartner en kwam er al jaren over de vloer; ineens waren ze van de aardbodem verdwenen. Een Letter of Credit (L/C) biedt in zo’n geval zekerheid. Dit Export Accreditief is weliswaar duurder dan een documentair incasso of een blanco betaling, maar biedt zekerheid en dat is mijn garantie’, benadrukt Sidney.

Rechtstreekse korte lijnen
Dit documentair betalingsverkeer vereist specialistische kennis, niet alleen binnen het bedrijf, maar ook bij de bank. Rabobank Tilburg en omstreken heeft deze specialistische kennis in huis. Naast haar eigen adviseurs Financiële Logistiek heeft de Rabobank ook nog een speciaal ingerichte Trade Service Desk bij Rabobank Nederland in Utrecht. Danny vertelt enthousiast: ‘De lijntjes naar onze expertise zijn kort en de specialisten zijn rechtstreeks te benaderen. We bieden de online tool Rabo Trade Access (RTA) aan. Dit is een gebruikersvriendelijke toepassing voor het elektronisch opvoeren, autoriseren en wijzigen van transacties. Het afschermen van betalingsrisico’s kan van levensbelang zijn voor een onderneming.’ Door de wereldwijde malaise is er minder algeheel vertrouwen en is er minder beschikbaar kapitaal. Danny legt uit: ‘De rente ligt in China een stuk hoger dan in Europa, dus maken de Chinezen dankbaar gebruik van het leverancierskrediet van de L/C.’ De adviseur Financiële Logistiek lacht: ‘Deze ontwikkelingen maken mijn werk steeds leuker. Sidney kan een export L/C laten verdisconteren waardoor IPT het geld eerder krijgt dan het soms 180 dagen tellende leverancierskrediet.’

Minder kosten
Sinds drie jaar bankiert Sidney zakelijk bij Rabobank Tilburg en omstreken. Naar zijn mening is het grote voordeel van de Rabobank dat de bank specialistische kennis in huis heeft met lokale bevoegdheid. Deze combinatie zorgt ervoor dat de juiste kennis op het juiste moment ingezet kan worden. Binnenkort gaat Sidney het online systeem van Rabo Trade Access gebruiken. Zijn voormalige bankier stopt met het verwerken van documentair betalingsverkeer, waardoor hij nu ook zijn Trade Business onderbrengt bij Rabobank Tilburg en omstreken. Sidney is ervan overtuigd dat de papierwinkel rondom de L/C’s blijft bestaan, maar hij ziet zeker de voordelen van het extra online systeem.‘Ik heb meer overzicht en inzage in de documenten met ingebouwde controles en statusinformatie. Het levert sowieso een kortere doorlooptijd op en bovendien profiteren we van lagere tarieven voor aanlevering via RTA. Het verwerken van L/C’s is zeer secuur werk en kost heel veel tijd waar in drukke tijden één FTE van IPT mee bezig is. Doordat we nu sjablonen gaan invullen, kunnen we de documenten snel aanmaken en is door de ingebouwde controle de kans op fouten nog kleiner. Ook de deadlines van L/C’s staan heel strak. Een paar dagen tijdwinst vanwege Rabo Trade Access is dan snel verdiend. Bovendien heeft het systeem de optie voor online valutahandel. Op elk moment van de dag kan ik snel schakelen’, aldus een tevreden Sidney van Velsen.

www.tilburg.rabobank.nl

< Alle thema's