Column Alfred van den Dobbelsteen: De levende mens


Uitgave: Mei-Juni 2015
Thema’s: Opleidingen Training Coachen Column Pensioenadvies

Opleiding en training is een special in deze uitgave, interessant! Maar ik vraag me af waarom het een aparte special dient te zijn. Het lijkt in de huidige tijd namelijk een continu issue; opleiding en training om bij te kunnen blijven bij de mooie, maar ook turbulente ontwikkelingen. Neem mijn favoriete branche; de pensioenmarkt. Niet afhaken nu, dit verhaal is een parallel voor het algemene leven. Naast alle wettelijke wijzigingen die over ons heen komen (dekkingsgraad, onder water, Witteveen, netto pensioen, zzp pensioen; duizelt het u al?), wijzigt ook een andere belangrijke factor: uw personeel.

Realiseert u zich dat u in een steeds veranderende omgeving zit en dat u dan ook telkens moet veranderen om deze wijzigingen goed te kunnen (op)volgen? U bent zich voortdurend aan het aanpassen en dus ook aan het opleiden en trainen.

Pensioenuitvoerders en wetgevers geven ons daarin een mooie (pensioen)spiegel. We klagen over de vele wijzigingen, maar deze wijzigingen komen voort uit een behoefte om de persoonlijke ontwikkelingen in de markt goed te kunnen volgen. Dat aanpassingsvermogen, dat inmiddels doorlopend aan ons gevraagd wordt, is een proces van trainen, opleiden, coachen, ondernemen, bijsturen. Om daar nou een special aan te wijden?

Ik mag inmiddels een ruim aantal werkgevers en werknemers coachen op pensioengebied die regelmatig aan me vragen of het niet anders kan. Die vraag komt voort uit een andere behoefte, uit anders denken en handelen over pensioen. Omdat advies inmiddels (en gelukkig maar) volledig losgekoppeld is van een product, bestaat de mogelijkheid om regelingen samen te stellen zoals je werknemers die op prijs stellen. Ook als ze helemaal niets op pensioengebied willen. Want dat hebben ze inmiddels geleerd: zelfstandig keuzes maken. Uurtje sparren daarover? Ik begeleid je graag. De levende mens is tenslotte een lerende mens!

Reageren? alfred@pensioen-coaching.nl

< Alle thema's