In de Dommel bij Sint-Michielsgestel blijkt sprake van een hoogteverschil van 1.8 meter dat wordt opgevangen door een stuw. Dit ontdekte Bram Taks (38) samen met zijn vader tijdens een wandeling langs de rivier, nu vijf jaar geleden. ‘Spontaan ontstond toen het idee om daar een waterkrachtcentrale te bouwen’, zegt Bram. ‘Er gebeurt veel op het vlak van zon en wind om duurzame energie op te wekken, dus waarom niet met water?’ Dus stapten vader en zoon Taks naar Waterschap De Dommel waar het idee enthousiast werd ontvangen. Er ging vijf jaar overheen om het plan - dat tot doel heeft om 200 huishoudens in het Dommelgebied met het water van groene stroom te voorzien - te concretiseren, alsook de haalbaarheid ervan te toetsen en de financiering rond te krijgen. Dankzij partijen als Stichting Doen, gemeente Sint-Michielsgestel, ‘t Groene Woud en de Rabobank werd een deel van het geld binnengehaald. Maar er moest nog 750.000 euro bij om het begrote bedrag van één miljoen voor elkaar te krijgen. Op dat moment deed Avans Hogeschool haar intrede.
Multidisciplinair
‘Publiciteit genereren voor crowdfunding is niet eenvoudig als je geen grote organisatie achter je hebt staan’, legt Bas Vogelsangs (42) uit, docent International Business & Languages én initiatiefnemer van deze unieke samenwerking. ‘Maar wij hebben zo’n 25.000 studenten en 3000 medewerkers met veel kennis en expertise in huis die het een uitdaging vinden om hun tanden daarin te zetten en openstaan voor duurzame projecten en andere ideële doeleinden.’ Duurzaamheid is sowieso een belangrijk thema voor Avans, dat de ambitie heeft om de meest duurzame school van Nederland te worden. Bovendien bevindt dit project zich in eigen regio. Avans Hogeschool richtte de Academische Adviesraad Dommelstroom op (AARD), een adviesraad van studenten die helpen en adviseren. Speciaal voor het crowdfundingsvraagstuk werden tweedejaars Bachelors van de opleiding International Business ingezet. ‘Bijzonder is het multidisciplinaire karakter van dit samenwerkingsproject’, licht de docent toe. ‘Na succesvolle crowdfunding door het versturen van persberichten en doeltreffend gebruik van social media door onze studenten, trekken we nu technische studenten aan voor de volgende fase van het project. De disciplines wisselen, naar gelang de ontwikkeling van het project en hetgeen het project behoeft om verder te kunnen.’
Real life
Noem het gerust een onderwijsvernieuwend samenwerkingsproject. Er is namelijk geen sprake van traditioneel onderwijs gekoppeld aan een docent die een lesprogramma voorlegt waarvoor je vervolgens tentamen moet doen. ‘Wij draaien het om’, aldus Bas. ‘De studenten worden met vraagstukken geconfronteerd en gaan op zoek naar de benodigde kennis binnen én buiten Avans. Studenten leren ontzettend veel van vraagstukken uit de praktijk en daarbij gaat het om ‘real life’ opdrachten wat het werk voor hen dubbel zo leuk en boeiend maakt.’ Bram haakt in met een voorbeeld: ‘We hadden een keer een filmpje geschoten van ons plan, maar dat bleek veel te lang. Zo’n filmpje korter maken kost best veel geld en je moet er ook even op wachten, maar de studenten hadden dat in één dag perfect voor elkaar.’ Niet gek, Avans Hogeschool bezit onder andere een afdeling Communicatie en Multimedia Design met studenten die het juist leuk vinden om aan iets ‘echts’ te werken in plaats van aan een ‘verzonnen’ case.
Ervaring
Avans Hogeschool toont hiermee aan een uitstekende partner te zijn voor bedrijven en organisaties met soortgelijke projecten. ‘We zoeken graag de samenwerking op,’ zegt Bas. ‘Omgekeerd heten wij het bedrijfsleven in regio Brabant van harte welkom om met eigen initiatieven te komen voor hulp, advies en de juiste match.’ Met nadruk wijst hij wel op het feit dat deze studenten niet gezien mogen worden als goedkope arbeidskrachten. Hun betrokkenheid is vrijwillig, maar uiteraard niet vrijblijvend en vraagt van de ondernemer soms wat extra tijd. ‘Dat klopt’ beaamt Bram. ‘Maar het levert ook meteen tijd op. Als Avans een persbericht naar de media stuurt heeft dat een heel ander effect dan wanneer wij dat zouden doen. En je krijgt als ondernemer een hoop nieuwe kennis en expertise in je schoot geworpen.’ Omgekeerd zijn de studenten enorm gebaat bij waardevolle ervaring die ze straks helpt om goed beslagen ten ijs te komen bij het opbouwen van een carrière in het bedrijfsleven.
Schop
De eerste schop ging enkele weken de grond in, aan rivier de Dommel in het Brabantse dorp. Na de zomer zal daar een heuse waterkrachtcentrale verrijzen en genieten zo’n 200 huishoudens van groene stroom. Vader en zoon Taks zijn verrast. ‘Nooit gedacht dat ons idee werkelijkheid kon worden’, lacht Bram. ‘Maar mede door de inzet van de Avans studenten hebben we veel voor elkaar gekregen. Nu de laatste loodjes nog.’
Tekst: Jeanette van Haasen
Fotografie: Arnold Reyneveld