Eind vorig jaar berichtte de pers al over het nieuws dat Van Luxemborg & De Kok uit Tilburg en Verspeek & Mutsaers uit Berkel-Enschot samen de toekomst ingaan, waarbij Verspeek & Mutsaers haar intrek neemt in het mooie pand aan de Ringbaan West in Tilburg. Inmiddels heeft zeer recent ook de fysieke verhuizing plaatsgevonden. In dit geval houdt dat in dat de oorspronkelijke bezetting op de Tilburgse locatie is uitgebreid tot het aantal van maar liefst veertig medewerkers. ‘Als jarenlange trouwe klant van Verspeek & Mutsaers gaan John Verspeek en ik al een hele poos met elkaar mee’, vertelt Koen de Jong, vierde generatie van Jong Food in Rijen. ‘Onze vaders gingen ons al voor door hun jarenlange samenwerking, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Accountant Verspeek senior is namelijk altijd de financiële belangenbehartiger geweest van Guus de Jong, mijn vader. Geloof het of niet, maar bij de jaarlijkse bespreking schuiven beide senioren nog steeds aan. Zij bezitten als doorgewinterde ondernemers veel kennis over ons bedrijf die tot op de dag van vandaag nog steeds van pas komt.’ John Verspeek beaamt dit. ‘Het kunnen sparren tussen twee generaties is bij een zodanig lange samenwerking een unieke belevenis. Je ziet hoe mooi de traditionele kennis en vernieuwing in elkaar kunnen overvloeien, een mix die voor de snackproducten van De Jong tot veel succes heeft geleid, kijk maar naar de huidige presentatie van haar soepen en snacks. Ambacht dat verweven is met modern ondernemerschap. Je kan stellen dat die lijn ook naadloos is door te trekken naar onze samenwerking waarin het goede van vroeger en het nieuwe van nu tot succesvol ondernemerschap leidt.’
Expertise
In die zin zijn de Tilburgse Van Luxemborg & De Kok en Verspeek & Mutsaers uit Berkel-Enschot de perfecte match voor deze fusie. Het is dan ook daarom dat commercieel directeur De Jong geen moment bedenkingen had bij de symbiose. ‘Een mooie stap richting volwassenheid als je het mij vraagt’, zegt hij. ‘Met veel genoegen kijk ik terug op een jarenlange waardevolle samenwerking in het kantoor in Berkel-Enschot dat ooit een buurtsuper was en waar later het aangrenzende woongedeelte bij werd betrokken. Times are changing en het bundelen van krachten levert in de juiste gevallen meerwaarde op. Zo zie ik deze keuze tot fusie ook. Tijd om te groeien en uit te bouwen voor het bestendigen van een nog stevigere toekomst. Kon ik John voor de fusie altijd spontaan bellen om financieel- of bedrijfsadvies, ik weet zeker dat deze laagdrempeligheid blijft. Korte lijntjes, snelle acties.’ Wat vooral bijdraagt aan deze overtuiging zijn de ervaringen waarbij Jong Food, bijvoorbeeld door overnames, verhuizingen of lastige vraagstukken, blind moest vertrouwen op de expertise van Verspeek & Mutsaers. ‘Daar hebben mijn vader en ik geen moment spijt van gehad’, merkt Koen op. ‘Mijn pa zegt dat hij iedereen een oude dag gunt zoals hij nu aan den lijve ervaart. Dit ligt natuurlijk voor een groot gedeelte aan de onderneming zelf, maar ook door goede keuzes ten aanzien van het verdiend kapitaal en de wijze waarop dat geborgd is. En daar moet ik alle credits aan Verspeek & Mutsaers geven. Voor mij zijn begrippen rondom pensioenen en fiscale constructies geen alledaagse kost. Voor John is het zijn vak, zijn passie.’
Kernwaarden
Terwijl de befaamde bitterballen van het familiebedrijf De Jong op tafel worden gezet voor een smakelijk intermezzo, gaat John Verspeek verder: ‘Ik zie deze stap tot fuseren met mijn collega’s van Van Luxemborg & De Kok als een mooie stap voorwaarts’, vertelt hij. ‘Ook Albert Verschure, Herman de Jager en Henry Corsten, partners van het Tilburgse accountantskantoor, hebben de kernwaarden van ons vakgebied, net als Mil Mutsaers en ik, tot op de dag van vandaag bewaakt. Ik doel op een professionele én persoonlijke benadering richting onze klanten, een benadering die ons kantoor volledig herkent en omarmt. We worden met z’n allen groter, maar de directheid en toegankelijkheid blijven hetzelfde. Deze boodschap werd ook door onze klanten positief ontvangen. Vanuit deze overtuiging hebben al onze medewerkers van ons voormalige kantoor in Berkel-Enschot zonder moeite samen met Mil en mij de fusie-overstap gemaakt. Mijn pa zei hierover: ‘Deze kans moet je niet aan je voorbij laten gaan.’ Helemaal mee eens. Ik zie dit samengaan als een geweldige uitdaging om nog meer kwaliteit aan onze klanten te kunnen bieden en elkaar op het gebied van vakkennis te blijven versterken. Alles voor de klant. Tijd om slagen te maken. Dit jaar gebruiken we nog voor het finetunen van technische zaken zoals onder andere het implementeren van de juiste softwarepakketten. Op 1 januari 2017 zal de fusie helemaal rond zijn. Welkom in het nieuwe jasje van Van Luxemborg & De Kok.’
Tekst: Jeanette van Haasen
Fotografie: Kees Bennema