Gian Ploegmakers: Met de stroom mee


Uitgave: Mei-Juni 2017
Thema’s: ICT ICT & Telecommunicatie ICT-ondersteuning Voorwoord

Een tijdje geleden was futurist Richard van Hooijdonk te gast op een BOB Academy. En onlangs was ik bij een lezing van hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans, om kort daarna een presentatie van trendwatcher des vaderlands Adjiedj Bakas te volgen. Van alle drie word ik niet echt vrolijk. Kan ik het allemaal nog wel bijbenen en volgen? Mis ik de boot of bestaat die binnenkort sowieso al niet meer als transportmiddel? Gelukkig spreken ze elkaar regelmatig tegen, het kan dus nog alle kanten op, maar toch.

Wordt u ook wel eens moe van de hoeveelheid informatie die u te verwerken krijgt? Het nieuws van de andere kant van de wereld is er soms eerder dan uit uw eigen straat. Globalisering heeft veel goeds gebracht. Maar de versnelling waar we de laatste jaren in terecht zijn gekomen heeft ook negatieve effecten. Voor een doorsnee burger zoals ik is al die informatie niet meer te absorberen en te duiden. Het is raar dat het door de (a)sociale media soms lijkt alsof de hele wereld in brand staat en er continu conflicten ontstaan terwijl wetenschappers beweren dat we er mondiaal, op bijna alle vlakken, nog nooit beter hebben voorgestaan. Snapt u het nog?

En dan alle ontwikkelingen op ICT-gebied; het thema van deze editie. Houdt u het nog bij? Bij de kleinste storing moet ik al een monteur laten komen en wordt alles meteen vervangen. Maken is duurder zeggen ze. Cybercrime ligt op de loer en voor je het weet vindt er een destructieve innovatie plaats en is je hele businessmodel naar de kloten.

Als mens en ondernemer moet ik mijn weg zien te vinden in deze nieuwe wereld. Mijn conclusie; trek je eigen plan en blijf dicht bij jezelf. En houdt vooral de menselijke maat in de gaten. Wij geven onder andere regionale zakenmagazines uit en brengen ondernemende mensen fysiek bij elkaar op onze BOB events. Dit klinkt niet erg revolutionair en als ik naar iedereen had geluisterd was dit allang uitgewerkt. Maar wij merken dat er juist een revival van print is aangezien we door de internetbomen het bos niet meer zien. Ook de behoefte om elkaar ontspannen zakelijk te ontmoeten is nog springlevend. Overigens was dit ook een van de voorspellingen van Bakas voor 2017; zou hij dan toch gelijk hebben?

Hoe het ook zij; go with the flow en heb ondertussen een beetje lol.

< Alle thema's