Komar Vastgoed: Bedrijfshuisvesting op maat

In vijf jaar tijd bouwde Komar Vastgoed een naam op met de ontwikkeling, bouw en verkoop van betaalbare, zeer complete design appartementen. Minder bekend is dat de projectontwikkelaar ook heel actief is op het gebied van bedrijfshuisvesting.


Uitgave: Nov-Dec 2011
Thema’s: Bedrijfshuisvesting Vastgoed

De crisis lijkt geen vat te hebben op Komar Vastgoed. Tegen de stroom in groeide het jonge vastgoedbedrijf, dat zijn eerste appartementencomplex in 2007 in Tilburg opleverde. Al snel breidden de activiteiten zich uit naar bedrijfshuisvesting. Het geheim? Een goed concept, met oog voor de doelgroep. “Betaalbare woningen met een volledig woonprogramma, hoogwaardig afgewerkt en compleet opgeleverd”, zo vat directeur Ralph van Kollenburg (28) het succes op de woningmarkt samen. “De koper met een beperkt budget heeft geen geld meer voor tegels, badkamersanitair of de keukeninrichting. Die besteedt het liefst al zijn geld aan vierkante meters. Daarom leveren we de woningen op met een complete, luxe ingerichte badkamer en een moderne keuken voorzien van alle apparatuur. Daarnaast hebben alle projecten extra faciliteiten zoals een sauna, een healthclub, een wasserette of een zwembad!”Onderscheiden“We onderscheiden ons door onze aanpak, onze marketing. Ons product sluit naadloos aan bij de wensen van de kopers. Dat geldt ook voor bedrijfshuisvesting”, vult Frank Ponjé (32) aan. Hij is bij Komar verantwoordelijk voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van bedrijfshuisvesting. Ralph: ”In principe is alles mogelijk, uiteraard binnen het budget dat de gebruiker voor ogen heeft. We denken mee. Dat gaat van het (her)inrichten van een productie of opslagruimte tot het soort klink op de deuren van een kantoor. Altijd met oog voor het primaire proces van het bedrijf, dat natuurlijk centraal moet staan.” Frank: “Als ontwikkelaar moet je je verder verdiepen dan bijvoorbeeld alleen in die doos die er voor zorgt dat goederen droog staan. Er staat nu al veel leeg. Je wilt alles behalve gebouwen realiseren die op termijn aansluiten in die rij van leegstaande panden. We streven naar een relatie voor de langere termijn. Met voor de gebruiker huisvesting die aansluit bij zijn behoefte. Dat heeft ook voor ons een prettig product tot gevolg waar we lang van kunnen genieten. Daarbij is alles bespreekbaar: huur, koop en huurkoop.”pag 21 Komar
Aandacht

De projecten die Komar onderhanden heeft, kunnen variëren van een bedrijfshal van 1.000 m² met kantoor, tot een distributiecentrum van 25.000 m². Maar ook een visof textielwinkel van 100 m² krijgt alle aandacht van het vastgoedbedrijf. Frank Ponjé: “We hebben al veel winkelruimtes ontwikkeld, zoals die onder onze appartementencomplexen. Vanuit die ervaring adviseren we weer anderen. Tegen een restauranteigenaar zeggen we: ‘waarom neem je niet net iets dikkere beglazing, dan kun je nog eens een feestje geven zonder geluidsoverlast.’ Dat is onze rol. Niet alleen het proces organiseren maar ook meedenken met de klant in de mogelijkheden van het gebouw en proberen er het maximale uit te halen.” Komar wil zo de ondernemer ontzorgen: die heeft het al druk genoeg met zijn eigen business. “Als je één keer per maand de besluiten voor je neus wilt hebben en meer niet, dan doen we dat op die manier”, vertelt Frank. “Maar als je iedere week bij de bouwvergadering wilt zijn of wilt meepraten over de plinten, dan is dat ook goed.”

Wensenlijstje
Ralph van Kollenburg ontvouwt een bouwtekening van een project dat Komar nu onderhanden heeft. “De klant komt met een wensenlijstje voor bijvoorbeeld gebruik, het aantal vierkante meters en de gewenste architectuur. Soms zijn we meer een organisatiebureau dan een projectontwikkelaar. Er zijn zoveel partijen betrokken bij de bouw. Onze taak is het om al die partijen aan te sturen, zodat onze klanten aan het einde van de rit het gewenste eindproduct krijgen. Zo’n tekening is daarbij het vertrekpunt: ‘zeg maar wat je hier wel en niet mooi aan vindt, wat je anders wilt’.” Duurzaam bouwen is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Ponjé: “We worden allemaal jaarlijks geconfronteerd met hogere energielasten. Bij nieuwe objecten is het bijna een verplichting om aandacht te besteden aan energie en milieu. En hier op een goede en slimme manier rekening mee te houden, binnen de budgetten. Denk aan energiezuinig bouwen, duurzame technieken als betonkernactivering of wko; het opvangen en hergebruiken van regenwater. Onze taak is het om de klant inzicht te geven in de effecten hiervan. Steeds meer organisaties stellen eisen aan hun leverancier met betrekking tot mvo. Duurzaamheid kost iets meer in de bouw, maar biedt de gebruiker langdurig voordelen tijdens het gebruik van het gebouw. De bedrijfspanden die nu leeg staan, zijn vaak energieverslindend.”

Uitstraling
Zeker zoveel aandacht is er voor de uitstraling van het pand. “Bedrijfshuisvesting wordt vaak een beetje grijs weggezet, maar het kan ook heel sexy zijn”, vindt Ralph. “Je kunt je er mee onderscheiden. Het bedrijfspand is een verlengstuk van wat je met je bedrijf wil uitstralen. Ook je personeel werkt graag in een aansprekend pand. Die onderscheidende uitstraling spreekt onze klanten aan. Ze waarderen onze andere manier van denken. Dus niet: zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk vierkante meters realiseren en tekenen bij het kruisje.” Frank Ponjé lacht: “Al moet er uiteindelijk bij ons natuurlijk ook getekend worden.”

< Alle thema's