Column Alfred van den Dobbelsteen: Op naar een sterke keten


Uitgave: Nov-Dec 2015
Thema’s: Pensioenadvies Personeel & Organisatie Coachen Ondernemen Ketensamenwerking

Tijdens de BOB Borrel bij Hotel de Leijhof gaf ik in vijf minuten een powerpresentatie tijdens de BOB Kennissessie. Samen met twee andere geïnspireerde en betrokken ondernemers mocht ik mijn ‘story tellen’; een leuke en inspirerende bijeenkomst. En dat kwam door de aanwezigen, dank u daarvoor! Ik hield een verhaal over verantwoordelijkheid nemen op pensioengebied’ (treurende weduwe, teleurgestelde ex-medewerkers), een verhaal dat zowel de werkgever, de dga, de zzp’er als de werknemer aangaat. In vele ogen zag ik herkenning: ‘hij heeft wel een punt’ en soortgelijke oneliners.

Ketenintegratie is dan een dankbaar onderwerp om op aan te haken. Waarom? Omdat we in de pensioenbranche in een totaal ander landschap verblijven dan tien jaar geleden. Waar we destijds het klassieke kanaal hadden dat bestond uit klant, adviseur en uitvoerder, zie je nu hele andere modellen. Klanten die rechtstreeks met de uitvoerder schakelen, adviseurs die pensioen er niet meer bij doen en uitvoerders die steeds beter ingespeeld zijn op het communiceren met u als klant. 

Wat is dan uw voordeel als werkgever? Maatwerk! U stemt uw behoefte aan dienstverlening af met de partners in de bedrijfskolom. Een pragmatisch voorbeeld: u vindt het toch wel handig dat u advies krijgt bij het samenstellen van uw regeling (fiscaal, juridisch), maar wil daarna alles zelf doen? Dat kan. U wilt de klassieke weg volgen waarbij de adviseur alles - maar dan ook echt alles - op pensioengebied ontlast? Dat kan ook. U wilt een mooie mix van beiden samenstellen? Ook mogelijk. 

En dan komen we weer bij het begin. Als u verantwoordelijkheid neemt voor uw pensioenbeleid, keuzes en communicatie, blijkt de keten net zo sterk als die bekende zwakste schakel. Adviseurs zijn professioneel en staan onder streng en deskundig toezicht, pensioenuitvoerders ‘snappen’ een klant veel beter en bieden alle mogelijke vormen van maatwerk. Nee, dan zal het toch niet zo zijn dat u… Kent u die van de zwakste
schakel? Op naar een sterke keten op pensioengebied! 

Ik nodig u graag uit om samen uw keten te bekijken. Gaat u de uitdaging aan? alfred@pensioen-coaching.nl

Alfred van den Dobbelsteen.
Eigenaar Pensioen-Coaching.

< Alle thema's