Als je een opdracht neerlegt bij Vogels Bouwmanagement, dan weet je een ding zeker: je bent niet zomaar van ze af. De mannen van Vogels willen alles weten; wat je mooi vindt, met hoeveel mensen je het pand betrekt en hoe je het gaat gebruiken. Dennis Vogels: ‘We stellen een heleboel vragen en stellen dan een programma van wensen op. Vervolgens bedenken we een huisvestingsstrategie. We proberen het pand zo logisch mogelijk in te delen, maar we kijken ook naar de wensen op het gebied van comfort. Zo maken we van een huis een thuis en van een bedrijfspand een ideale werkomgeving.’ Vogels Bouwmanagement doet dus meer dan de bouw controleren. Ruim voor de eerste paal de grond ingaat is het bedrijf al betrokken. Vogels heeft veel kennis in huis. Daarnaast wordt er samengewerkt met externe experts op het gebied van constructies, milieu, brandveiligheid en installaties.
Geen toeval
Marc Schouten van AVEB is een van die experts. AVEB is een onafhankelijk energieadviesbureau dat maatwerkadvies geeft over energiebesparing en comfort aan particulieren, bedrijven en VvE’s. Maatwerk, daar houden ze bij Vogels ook van. Het kan daarom geen toeval zijn dat deze partijen elkaar hebben gevonden. Dennis: ‘De eerste keer dat we samenwerkten was voor de Lexus-dealer in Breda. Ze wilden een uitbreiding doen aan het pand en daarbij de bestaande verlichting aanpassen. Ik heb gezegd dat ze dan wel voor een energiezuinige oplossing moesten kiezen. Marc heeft daarop een advies geschreven en aangegeven wat ze moesten doen om in aanmerking te komen voor subsidie.’ Energie is een hot item in de bouw. Dat wordt niet in de laatste plaats ingegeven door de wetgeving. Die stelt dat elk kantoor per 1 januari 2023 minimaal energielabel C moet hebben. Voldoet het pand niet aan die eis, dan mag het niet meer als kantoor worden gebruikt.
Financiële prikkel
‘Veel mensen willen wel iets voor het milieu doen, maar ondernemen pas iets als daar een financiële prikkel tegenover staat’, vertelt Marc. ‘Dat zag je ook bij elektrisch rijden. Sinds 2008 moeten gebouweigenaren een energielabel kunnen overleggen. Vanaf 2015 krijg je een boete als je dat niet kunt. En over vier jaar moet je dus label C hebben. Dat is de ene kant van het verhaal. Aan de andere kant zijn er subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen voor wie groen bouwt. Bij Vogels worden de mogelijkheden op het gebied van energie en installaties al aan de voorkant besproken.’ Dennis: ‘Mensen vragen vaak om een esthetische verbetering, maar vergeten het comfort. Dan willen ze bijvoorbeeld de gevel laten schilderen, maar denken ze niet aan de isolatie. Als ik ze daarop wijs, vragen ze meteen: ‘Wat kost dat dan?’ Maar je kunt je beter afvragen wat zoiets oplevert. Wat je ook vaak ziet is dat een ondernemer denkt dat hij alles goed heeft geregeld omdat hij verschillende voorzieningen heeft laten installeren. ‘Er is airco, er is luchtkoeling, het is goed zo.’ Maar als een airco het nog doet, wil dat niet zeggen dat hij ook zuinig is. Een nieuwe installatie is vaak veel zuiniger in gebruik. Als je je oude installaties laat vervangen, kun je dat misschien wel in vijf jaar terugverdienen.’
Thermostaat lager
Marc: ‘Veel installaties zijn niet goed ingeregeld. Ze zijn niet uitgerust met een klok, de verlichting is verouderd of de verwarming staat in het weekend nog te draaien terwijl er niemand aanwezig is. Dat is natuurlijk zonde. Energiebesparing valt of staat ook met het gedrag van de gebruikers. De mensen op kantoor moeten weten dat ze de warmtepomp moeten uitzetten als ze het raam openzetten. En de laatste die weggaat moet de thermostaat lager zetten. Het is eigenlijk heel simpel.’ Om de klanten nog beter te kunnen adviseren zijn de mensen van Vogels Bouwmanagement op cursus gegaan bij Marc Schouten. Zij kunnen nu zelf ook metingen verrichten. Met die cijfers kan AVEB een energielabel afgeven. Wil een klant besparingsadvies dan komt Marc Schouten zelf even op de koffie. Volgens Marc kun je zo’n 30 procent besparen op je energiekosten als je je energielabel opschroeft van C naar A.
Veel meer bewust
Dennis: ‘Dat energievraagstuk maakt iets bij mijn mensen los. Alsof er een nieuw luikje is geopend. Ze bellen Marc met aanvullende vragen, daarmee kunnen ze onze klanten beter bedienen. Ons personeel is zich nu veel meer bewust van het installatietechnische aspect. Hoe stop je er zo min mogelijk energie in en haal je er zoveel mogelijk uit? Kijk, daar krijg ík nou energie van. Maar ook als mijn mensen en mijn opdrachtgevers het samen goed eens zijn, doelen stellen en die ook behalen.’ Die doelen gaan niet alleen over energie. Voor Dennis op tafel liggen drie aantrekkelijke boekjes waarin recente projecten in beeld worden gebracht. ‘In Veghel hebben we de verbouwing van het pand van BAS Trucks gedaan. Het is een vooruitstrevend bedrijf. Het personeelsbestand werd twee keer zo groot en ze wilden hun pand daarop inrichten. Het moest een modern gebouw worden, waar mensen graag werken. En dat allemaal tegen lage energiekosten.’ Dennis bladert door het boekje. Het laat een licht pand zien met moderne inrichting en sprekende kleuren. Dennis: ‘We hebben hier een klimaatplafond aangebracht. Een energiezuinige oplossing waarmee je kunt koelen en bijverwarmen.’
Fris en gezellig
Ook ABC Olie riep de hulp in van Vogels. Het bedrijf wilde een nieuw pand, waarbij de nadruk op de binnenkant moest liggen. Die moest fris en gezellig zijn. ABC Olie wilde een kantoortuin met goede werksfeer. ‘We hebben ABC begeleid in het ontwerptraject. Daarvoor zijn we aan de slag gegaan met een interieurarchitect. Daarnaast hebben we ons ook bezig gehouden met de bouwvergunningen, de bouwtekeningen, de inkoop van aanbestedingen en de totale begeleiding van het traject.’ De bemoeienissen van Vogels Bouwmanagement hebben geresulteerd in een duurzaam pand waarin moderne bouwtechnieken hand in hand gaan met traditionele details. Zo loop je van een strakke multifunctionele werkplek naar een relaxruimte met een ouderwets gemetselde muur. Het interieur benadrukt zo het eeuwenoude bestaan van het bedrijf.
Van binnenuit
‘We ontwerpen dus van binnenuit’, legt Dennis nog eens duidelijk uit. ‘Vóór en samen met de klant. Onze leus is dan ook ‘samen beter bouwen’.’ Een volgend voorbeeld van deze werkwijze is medisch centrum De Heikant in Tilburg. ‘Drie huisartsen en een apotheker wilden samenwerken in dit pand. Ze streefden naar een fijne werkruimte met goede verlichting en isolatietechniek, waarbij wel duidelijk moest zijn dat de omgeving steriel is.’ Er was veel aandacht voor de geluidsafdichting. Omdat er bij huisartsen nu eenmaal vertrouwelijke zaken worden besproken is het pand zo ingericht dat er geen geluidsoverdracht plaatsvindt van de ene naar de andere ruimte. Voor het interieur werd een bouwer ingeschakeld die veel ervaring heeft in de apothekersbranche. ‘Het ziet er allemaal hartstikke strak en steriel uit’, constateert Dennis tevreden.
Kruisbestuiving
En dan: ‘We zijn nu bijna achttien jaar bezig. Per jaar doen we zo’n 150 projecten. Bijna alle vragen hebben we wel een keer langs zien komen, maar we blijven scherp. Je moet nooit iets aannemen. Steeds vragen blijven stellen. ‘We hebben dit nu drie keer meegemaakt, willen jullie dit ook zo?’ Onze projectleiders zitten wekelijks bij elkaar om de lopende zaken te bespreken. Als je collega al eerder een soortgelijk project heeft gedaan, helpt het als deze over je schouder meekijkt. Met dat overleg vindt een stukje kruisbestuiving plaats. We doen er alles aan om onze klanten tevreden te houden. Ik vind het ook heel belangrijk wat zij over ons zeggen. Als ze ontevreden zijn, hoop ik dat ze dat tegen mij zeggen. Zijn ze tevreden, dan mogen ze dat tegen iedereen vertellen.’
Energie Investeringsaftrek (EIA)
EIA is een fiscale regeling waarmee je 45 procent van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen kunt aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Het netto EIA-voordeel is ongeveer 11 procent van de investeringskosten. Meer informatie over de regeling vind je op www.rvo.nl/eia. Vogels Bouwmanagement adviseert over de bouwwerkzaamheden die bij deze investeringen komen kijken.
Tekst: Raquel Mourik
Fotografie: Raldo Neven