Column Jeroen Schellekens: Schijn bedriegt


Uitgave: Nov-Dec 2020
Thema’s: Financieel advies Adviesbureau

Je hebt het vast wel eens gehoord: ‘Hij ging failliet en startte de volgende dag vrolijk door.’ Voor de buitenwereld lijkt het zo eenvoudig. Met een BV ben je als ondernemer privé veilig en kun je makkelijk doorstarten. Maar is dat ook zo?

Statistieken
Laten we eens even in de statistieken van het CBS duiken. Waar zien we de meeste faillissementen? De (groot)handel/retail staat op nummer 1. In 2019 was van alle faillissementen in Nederland (personen en eenmanszaken uitgesloten) bijna een kwart (23 procent) afkomstig uit de retail. Ook de bouwsector en de zakelijke dienstverlening hebben een vaste plaats in de top 5 (2019: 9 procent en 10 procent van alle faillissementen). Maar wat zien we nog meer? Al jaren wordt de tweede plaats bekleed door Holding & Beheer-BV’s (2019: 15 procent). Dat had je vast niet verwacht! De conclusie is simpel: de Holding en/of Beheer BV wordt in veel gevallen meegetrokken bij een faillissement van de werkmaatschappij.

Niet aan de grote klok hangen
Waarom lijkt het dan alsof een doorstart zo makkelijk gaat? Het antwoord is verrassend eenvoudig: schijn bedriegt! Je leest vrijwel nergens in het nieuws hoeveel leed de failliete ondernemer heeft. Hoeveel schade hij zelf oploopt; financieel, emotioneel en sociaal. De ondernemer die doorstart zal niet publiekelijk maken hoe die doorstart gefinancierd is en als kersverse doorstarter wil je een grote schuldenlast natuurlijk niet aan de grote klok hangen.

Doorstart
Uit eigen ervaring weet ik hoe veel leed er schuil gaat achter een faillissement. In 2011 ondervond ik het aan den lijve. Sindsdien beschermen wij het vermogen van meer dan 100 ondernemers met SAFE! Helaas gingen enkele van hen de afgelopen jaren failliet. Maar in alle gevallen bleef de Holding en Beheer BV onaangetast. Zij konden een doorstart maken. Een doorstart, zonder al te veel schade en pijn. Wil je ook 100 procent beschermd zijn voor het geval dat? Kom dan snel in actie voor het te laat is.

< Alle thema's