Voorwoord Gian Ploegmakers: Voer voor psychologen en economen


Uitgave: Nov-Dec 2020
Thema’s: Voorwoord

Ik bedoel natuurlijk corona; laat ik het woord maar meteen laten vallen, dan hebben we dat gehad. Onze twee hooggeleerde en gelukkig ook enigszins flamboyante columnisten, professor Sylvester Eijffinger (onlangs met emeritaat en vandaar zijn laatste bijdrage in deze editie) en professor Anton van der Geld worden beide in deze tijd veelvuldig geraadpleegd. Hun vakgebieden (respectievelijk economie en psychologie) liggen dichter bij elkaar dan je denkt.

Kort door de bocht (waarom ook niet) gaat het bij economie om de verdeling van middelen en bij psychologie om het gedrag van mensen. Schaarste is daarbij de verbindende schakel. We worden dit jaar met z’n allen danig op de proef gesteld en uit ons evenwicht gebracht. Door tekorten aan IC-bedden en testcapaciteit, maar ook door inperking van vrijheden en ruimte om te handelen. Het antwoord van beide professoren: probeer opnieuw balans te vinden.

De kerstdagen komen eraan; een goed moment om na te denken over die verdeling van schaarste en over een zinvolle tijdsbesteding. Ik geloof zelf niet in het nieuwe normaal maar hoop wel dat er een aantal positieve effecten van corona (daar is tie weer) blijven hangen. Misschien dat ik dit jaar onder de kerstboom met Anton (niet die uit Tirol) en Sylvester nog wat kan sparren. Voer ik ze ondertussen een lekker drankje. Eenvoudige oplossingen zijn er niet, maar we kunnen veel van elkaar leren door te luisteren. Ik wens je alvast fijne feestdagen en een uitbundige Sylvesteravond toe. En daarna weer balans!

< Alle thema's