Column Arjen Duwel: Innovatie krijgt een kans


Uitgave: Mrt-April 2012
Thema’s: Innovatie Banken Column

Het bedrijfsleven in Nederland kampt met hevige (inter) nationale concurrentie. Het belang van innovatie groeit. Maar hoe krijgt u een innovatief idee gefinancierd? Ervaringscijfers zijn er niet en de vraag is hoe het commercieel ontvangen wordt. Met andere woorden; wat is de kans van slagen? Dat is ook voor een bank lastig in te schatten. De reguliere route die we bij het financieren van een goed plan volgen, gaat dan ook niet altijd op. En toch is er kapitaal nodig om een idee van de grond te krijgen. En dus kijken we verder.

Hoe kan het wél?
Afhankelijk van de fase waarin het idee zich bevindt, zijn er legio mogelijkheden. Om te beginnen kennen we Money Meets Ideas. Daar zetten we ons netwerk in en leggen we het contact tussen kansrijke plannen en succesvolle ondernemers die willen investeren. Voor vernieuwende initiatieven in de agrarische sector of het MKB is er het Rabobank projecten fonds. Met dat fonds ondersteunen we ideeën in de onderzoeks- en ontwikkelfase. Nog een stapje verder gaat het Dutch Greentech Fund dat groene technostarters met een werkend prototype ondersteunt bij verdere productontwikkeling en marktintroductie. Is het idee nóg wat concreter, maar is de vermogenspositie te zwak of is een regulier krediet niet mogelijk, Dan kan de inzet van het Rabobank stimuleringskapitaal of een Innovatieborgstellingskrediet uitkomst bieden.

Money Meets Ideas
Kortom; van R&D tot prototype, van haalbaarheidsonderzoek tot businessplan, en zelfs tot buy-out en herstructurering toe; uw kansrijke innovatieve ideeën zíjn te financieren. In bedragen die variëren van tienduizenden euro’s tot aan miljoenen. Sterker nog, we zijn concreet op zoek naar duurzame innovaties. Omdat we met elkaar voor grote veranderingen staan. We hebben immers maar één aarde en die gebruiken we in nederland ruim drie keer. Er is dus een omslag nodig naar een duurzame toekomst. En om dát te stimuleren organiseren we de Herman Wijffels Innovatieprijs (zie www.rabobank.nl/denbosch). Dat is dé duurzame innovatieprijs van nederland met een hoofdprijs van maar liefst 50.000 euro. Er is ook een aanmoedigingsprijs van 10.000 euro voor jonge ondernemers, en wat misschien nog wel belangrijker is, het levert u veel publiciteit in binnen- en buitenland op én toegang tot belangrijke netwerken.

Maakt u het verschil?
Dus kom met uw ideeën. Ideeën die zijn uitgewerkt in concrete en kansrijke
duurzame innovaties in technieken, processen, organisatievormen of de circulaire economie. Innovaties, die haalbaar en rendabel zijn. En die in de wereld van morgen het verschil kunnen maken. Schrijf vóór 1 april 2012 online in voor de Herman Wijffels Innovatieprijs of bel me gewoon eens voor een afspraak.

Arjen Duwel, accountmanager Zakelijke Relaties bij Rabobank 's-Hertogenbosch en Omstreken

< Alle thema's