Column Jack Zweers: Het rendement is nog steeds goed


Uitgave: Nov-Dec 2011
Thema’s: Vermogensbeheer Banken Financieel advies Column

Ik houd me bij Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken onder meer bezig met de vermogensvraagstukken van ondernemers. Waaronder die van beleggers in onroerend goed.

De belegger in verhuurde woningen heeft weinig te vrezen. Particulier staat er wel veel te koop, maar met de leegstand valt het eigenlijk best mee. Ook op de lange termijn blijft een woning gewoon een schaars goed. Bedrijfsmatig zie ik wel veel leegstand, te veel capaciteit ook. dus daar zal nog wat lucht uit moeten. Daar zullen we moeten gaan herontwikkelen om een nieuw evenwicht te vinden. In de Randstad, maar ook in de regio ’s-Hertogenbosch. Ik denk dat de steden meer moeten inspelen op de senioren en dat de kantorenmarkt nu echt op zoek moet naar alternatieve aanwendbaarheid.

Lange tijd werd het in bezit hebben van een eigen pand gezien als vermogensopbouw of pensioenvoorziening. Die stelling gaat niet meer automatisch op. Onroerend goed zonder functie, zonder huurder, daalt snel in waarde. Toch financieren we als bank nog steeds. Zeker als het een mooi en goed onderhouden pand is op een aantrekkelijke locatie. We hanteren wel strengere verstrekkingsnormen dan voorheen. Alles financieren is er niet meer bij. We gaan terug naar normale proporties, verwachten ook eigen inbreng én een reële aflossingstermijn.

Als het gaat om het rendement, dan is beleggen in onroerend goed nog steeds interessant. Zeker in vergelijking met alternatieve beleggingsproducten zoals obligaties, aandelen of sparen. de beleggers in mijn portefeuille, die tellen dan ook hun zegeningen. En hopen dat hun huurder blijft zitten. Dan is er in feite niks aan de hand. Voor een vastgoedbelegger met een diepe buidel, is het zelfs nog steeds een goede tijd om te kopen. Zeker met een betrouwbare huurder zoals bijvoorbeeld een gemeente. Stel dat u zo’n partij treft, die een huurcontract wil van 20 jaar, meteen doen!

Is dat voor u nu niet aan de orde, maar bent u wel eigenaar van een bedrijfspand? Verwittig u dan van de kwaliteit van de huurder. Check de
continuïteitsverwachting van het bedrijf, verdiept u zich in de branche. En wees inventief. Kijk of u het pand kunt opdelen en welke aanvullende faciliteiten u kunt bieden. Kortom, kijk naar de alternatieve aanwendbaarheid van het pand. En dan ben ik ervan overtuigd dat op termijn alles z’n weg wel weer gaat vinden.

Jack Zweers, senior banker Zakelijke Relaties bij Rabobank ‘s-Hertogenbosch en Omstreken.

< Alle thema's