Column Joris Verhoeven en Wendy Smits: De kandidaat is koning


Uitgave: Nov-Dec 2020
Thema’s: Recruitment Personeel & Organisatie Vacature

Niet reageren op een sollicitatie. Een lullige of standaard afwijzing versturen via de mail. Het gebeurt regelmatig. Je hebt beloofd een sollicitant telefonisch iets terug te koppelen of een afspraak in te plannen, maar uiteindelijk laat je niets meer horen. Allerlei voorbeelden van dingen die mis gaan tijdens een sollicitatieprocedure.

Imagoschade
Bedrijven staan er niet meteen bij stil dat de ervaring van een sollicitant (aangenomen of niet) een afspiegeling is van het imago van een bedrijf. Je laat als bedrijf tijdens een sollicitatieproces namelijk zien waar je voor staat - en dat kan je maken of breken. Ontevreden sollicitanten die negatieve ervaringen met betrekking tot jouw bedrijf delen, zijn direct schadelijk voor je imago. Wist je dat maar liefst 72 procent van de kandidaten voor een vacature een negatieve ervaring tijdens het sollicitatieproces deelt met familie, vrienden of kennissen? Dat blijkt uit een onderzoek van het platform Starred. Een behoorlijk aantal mensen kan op dat moment negatieve uitspraken over jouw bedrijf te horen krijgen. Maar dat kun je voorkomen.

In de kiem smoren
Dé manier om dit als bedrijf in de kiem te smoren, is aan de slag gaan met het creëren van een goede candidate experience. De candidate experience bestaat uit elke vorm van interactie die kandidaten met een bedrijf hebben tijdens het sollicitatieproces. Hoe een bedrijf zich profileert tijdens een sollicitatieprocedure richting een kandidaat, hangt dus direct samen met het werkgeversmerk én de bedrijfscultuur. Zorg er daarom voor dat je een potentiële werknemer net zo goed behandeld als de definitieve match. Begin met het helder krijgen van alle communicatievormen richting een kandidaat, zodat een kandidaat zelf nooit naar de status van zijn of haar sollicitatie hoeft te vragen. Spreek waardering voor de gedane moeite uit en vraag om feedback achteraf, zodat je de candidate experience constant kunt verbeteren.

< Alle thema's