Column Norbert van Wijk en Peter van den Heuvel: Harder nodig dan ooit


Uitgave: Nov-Dec 2020
Thema’s: Energie Duurzaamheid

Maatregelen die verduurzaming voor het mkb aantrekkelijker moeten maken, zijn door de Rijksoverheid uitgesteld. De economie staat voor een deel stil. Maar wetten die al aangenomen zijn wachten niet. Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoor minimaal een energielabel C hebben. En dat geldt ook voor opslagbedrijven met een enorme loods en een kantoortje. Dus ook in coronatijd moet je als mkb’er bezig zijn met verduurzaming. Je bent in goed gezelschap, want ruim 80 procent van de kantoren heeft nog geen energielabel.

Alleen slecht nieuws?
Hebben we nu alleen slecht nieuws? Zeker niet. Verduurzamen hoeft namelijk niet duur te zijn. Je kunt er op termijn veel mee besparen en bovendien doe je iets goeds voor de wereld en misschien belangrijker nog; voor jouw medewerkers. Want een kantoor met goede isolatie en vooral ventilatie is nu harder nodig dan ooit. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar kleinere, goed geventileerde kantoorruimten. Ben je pandeigenaar van een kantoor met energielabel D, E, F of G? Combineer de bouwkundige aanpassingen die nodig zijn om minimaal dat energielabel C te behalen dan met een beter ventilatiesysteem. Want als de luchtkwaliteit verbetert, verbetert het comfort ook. Bovendien draagt ventilatie bij aan een gezond binnenklimaat.

Het lijkt ver weg
Ook komend jaar verandert er iets aan het energielabel. Het energielabel nieuwe stijl dat dan van kracht wordt, kijkt naar meer dan alleen zonnepanelen en isolatie. Het neemt ook de hoeveelheid groen in de tuin, verlaging van het energieverbruik en bijvoorbeeld CO2-uitstoot mee. En er zal op gehandhaafd gaan worden. Koop of verkoop je een pand dat voldoet aan de minimale duurzaamheidseisen dan is de financierbaarheid gunstiger. 1 januari 2023 lijkt ver weg, maar is dat niet. Ook nu, of juist nu moet je nadenken over de toekomst van jouw kantoor of het kantoor dat je huurt. Als huurder mag je kritisch zijn en de pandeigenaar aanspreken op zijn verantwoordelijkheid. We helpen je graag met het in kaart brengen van de duurzame aanpassingen en het uitvoeren ervan.

< Alle thema's