Gian Ploegmakers: Have a break


Uitgave: Sept-Okt 2017
Thema’s: Voorwoord Evenementen Entertainment Businessevent

Op 25 oktober organiseren we samen met vijf jonge ondernemers een BOB Borrel in de Koepel in Breda (lees meer verderop in deze editie). Het historische pand werd eind 1800 gebouwd volgens het panopticumprincipe: vanuit het cirkelvormige midden hielden bewakers hun gevangenen constant in de gaten. Zij hadden weinig regie op hun eigen leven. Een paar jaar geleden zaten er nog gedetineerden vast; nu bouwen we er een leuk zakelijk feestje. Het kan verkeren.

Als je al een tijdje lekker aan het ondernemen bent zoals ik, dan is het onvermijdelijk dat je mensen ziet komen en gaan. En bij voorkeur op een natuurlijke wijze en niet tussen zes planken. Het is dan ook mooi als iemand op een bepaald moment plaats maakt voor fris bloed en niet eindeloos op zijn stoel blijft zitten.

Zo neemt Ton Rombouts deze maand afscheid als Burgemeester van ’s-Hertogenbosch. Geeft Pieter Bak het stokje door als voorzitter van Bourgondisch. En heeft mijn favoriete kroegbaas Arnold Vromans zijn Bosschenaartje achter zich gelaten zodat hij nog meer op reis kan. Voor alle drie neem ik mijn hoed af, chapeau: goed gedaan!

Ondernemers hebben soms de neiging om te lang door te gaan. Maar ik ken er ook die vinden dat ze te vroeg zijn gestopt. Zelf de regie houden op je leven is een kunst op zich. Op het juiste moment schakelen vereist moed en zelfkennis. Misschien krijg je spijt van je beslissing of kom je erachter dat je het al jaren eerder had moeten doen. Niet doen! Er komen altijd weer nieuwe uitdagingen op je pad.

Maar pas wel op dat je niet vast blijft zitten; zie ik je in de Koepel in Breda?

< Alle thema's