Column Joris Verhoeven en Wendy Smits: Verbonden in virtualiteit


Uitgave: Sept-Okt 2020
Thema’s: Recruitment

De wereld ontwaakt langzaam uit een crisis in de vorm van een pandemie. Maatregelen worden versoepeld, horecabedrijven zijn opgestart en we durven elkaar weer in real life te ontmoeten. De crisis vroeg van iedereen een hoop aanpassingsvermogen en de kracht om vertrouwen te hebben. Ook wij hebben voor pittige uitdagingen gestaan, van gestaakte vacatures tot aan een krimpend personeelsbestand. Toch zijn sommige uitdagingen inmiddels waardevol gebleken.

Duurzame toekomst
Door zichtbaar te blijven konden wij ook tijdens de lockdown doen waar we blij van worden: de juiste match tussen sollicitant en organisatie faciliteren. Dat deden we niet op de traditionele manier. Er werd ons gevraagd te vernieuwen en flexibel te zijn. Hoe konden we procedures alsnog laten plaatsvinden, terwijl we ook de maatregelen in acht namen? Juist, door virtuele sollicitatieprocedures op te zetten. Een virtuele sollicitatieprocedure kan niet alleen tijd besparen, maar past ook bij een duurzame toekomst. Er wordt minder gereisd door een kandidaat, want het is mogelijk om een sollicitatiegesprek vanuit huis te houden.

Geen keukentafel
Alhoewel, als kandidaat kun je natuurlijk prima vanuit huis een sollicitatiegesprek voeren - maar als werkgever wil je daar toch anders mee omgaan. Houd er rekening mee dat het moeilijk is om de cultuur en sfeer van jouw organisatie of bedrijf over te brengen aan de kandidaat zodra je videobelt vanachter de keukentafel. Door aanwezig te zijn op kantoor kun je een sfeerimpressie geven van het bedrijf en kun je collega’s aan het woord laten. Op die manier weet een kandidaat precies wat hij/zij kan verwachten wanneer er voor jullie gekozen wordt.

VR-experience
We kunnen ons voorstellen dat het misschien niet handig is om met een laptop door het kantoor te lopen tijdens een sollicitatiegesprek. Een alternatief voor het videobellen is het creëren van een VR-experience. De kandidaat krijgt een VR-bril toegestuurd en kan door middel van virtual reality de cultuur op de werkvloer opsnuiven en een sfeerimpressie van het kantoor ontvangen. Op die manier zetten we onze uitdagingen om naar innovatieve oplossingen voor de toekomst. Laat dat nu net zijn waar wij goed in zijn.

< Alle thema's