Blog Anita Meeuwsen van Meester in Resultaat: Netwerk angst. De absolute showstopper.

Netwerken is goud. Ik vertel het aan iedereen die het maar horen wil. Netwerken, netwerken, netwerken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Als je mij kent, dan zul je dit met een glimlach herkennen. Ik kan er niet over uitgepraat blijven.


Do 6 Okt 2022

Met netwerken groei je als ondernemer, iedere keer als je een event bezoekt. Je vertelt je verhaal, krijgt het schaamrood op je kaken of kijkt met voldoening terug. Je zelfvertrouwen krijgt een boost, of niet, maar dan weet je waar je aan moet werken J. Je haalt er energie uit en bovendien mooie nieuwecontacten.

 

Een sterk netwerk zorgt voor meer overlevingskansen, vooral als je het even moeilijk hebt. Er is namelijk altijd wel iemand in je netwerk die je kan helpen, met wie je kunt sparren en met wie je nieuwe mogelijkheden ontdekt.

 

Wanneer je actief netwerkt ontdek je wat er speelt in je markt en bij jouw (potentiële) klanten. Je ontmoet er mensen net als jij en het haalt je uit de eenzaamheid als ZZP-er. En netwerken maakt je zichtbaar! Hoe tof is dat?! Zichtbaar zijn willen we allemaal, want tja, zeg nou zelf…

 

Als niemand er weet dat je er bent, dan sta je alleen met je talent

 

Al met al, netwerken is een must als je zakelijk succesvol een bedrijf wilt opbouwen. Maar waarom netwerken er dan zoveel ondernemers niet?

 

Hier een lijstje met veel gehoorde excuses:

 • Netwerken? O nee, daar heb ik echt geen tijd voor.
 • Pfff? Ik heb echt geen zin in die suffe saaie gesprekken.
 • Mijn concurrent komt ook. Ik wil daar niet tegenop boxen.
 • Dit is niet mijn beste moment. Ik ben te moe.
 • Netwerken is niet mijn ding. Ik klap altijd dicht en weet niet wat ik moet zeggen
 • Ik ben gewoon niet goed in netwerken.

 

Excuses genoeg, maar wat als je net als veel ondernemers stiekem gewoon last hebt van netwerk angst? Angst om jezelf te presenteren. Om de aandacht op jezelf te vestigen? Wat als iemand iets van je vindt? Wat als je niet weet wat je moet zeggen? Wat als je iets stoms zegt? Wat als je moet pitchen ‍?

 

Uit onderzoeken is gebleken dat veel ondernemers een negatief gevoel krijgen als ze aan netwerken denken. Ze voelen zich bij het netwerken:

 • Ongemakkelijk
 • Onzeker
 • Onecht
 • Terughoudend
 • Gegeneerd

 

Bovendien heerst er een soort van algemene overtuiging dat netwerken inhoudt dat je de ene borrel na de andere afloopt, waar je in pak naar toe gaat en waar uitbundig met visitekaartjes wordt gestrooid.

 

Op mijn missie om heel ondernemend Nederland aan het netwerken te krijgen sprak ik Mariëlle Ploegmakers. Mariëlle zit in mijn netwerk J en is samen met haar man Gian eigenaar van Regio Business, de grootste netwerkorganisatie van Noord-Brabant.

 

Wie anders kon ik vragen dan Mariëlle, hoe zij tegen netwerken aan kijkt en met name welke tips zij had voor ondernemers die huizenhoog tegen netwerken opzien. Zo leuk om met iemand in gesprek te gaan die al zoveel bergen heeft weerstaan.

 

Zelf ben ik diep van binnen introvert en verlegen. In de loop van de jaren veranderde ik en werd met lef de persoon die ik vandaag de dag ben. Extra leuk om van Mariëlle te horen dat zij dit herkende bij zichzelf. Ook zij is haar weg gegaan.

 

Het interview met Mariëlle Ploegmakers werd een fascinerend, leuk en bijzonder enthousiast gesprek over wat je kunt doen tegen netwerk angst. Een interview waarop ik dankbaar en met veel plezier op terug kijk en die onder andere antwoord geeft op de vragen:

 

 • Hoe kom je van je netwerk angst af?
 • Maakt het uit of je introvert of extravert bent?
 • Gaat netwerk angst ooit over als je eenmaal een ervaren netwerker bent?

 

Benieuwd naar dit waanzinnig leuke en waardevolle interview? Klik dan op onderstaande link en abonneer je op de Meester in Resultaat podcast of mijn YouTube-kanaal.

 

Ik wens je veel luisterplezier!

 

https://podcasts.apple.com/us/podcast/meester-in-resultaat-podcast/id1635351025

< Alle nieuwsberichten