In dit artikel legt boekhouder-zzp we alles helder voor je uit.
Schilderwerk: Wanneer geldt het lage 9%-Tarief?
Werk je als schilder aan een woning die ouder is dan twee jaar? Dan geldt er een verlaagd btw-tarief van 9% over de gewerkte uren. Houd er echter rekening mee dat dit alleen van toepassing is op arbeidsuren. Voor de gebruikte materialen, zoals verf, moet je altijd het hoge tarief van 21% berekenen. Zorg er dus voor dat je op je factuur onderscheid maakt tussen de werkuren en de materialen.
Isoleren voor energiebesparing: Waar geldt 9%?
Bij de isolatie van woningen die ouder zijn dan twee jaar om ze energiezuiniger te maken, valt het werk onder het lage tarief van 9%. Dit geldt voor isolatiewerkzaamheden aan vloeren, muren en daken.
Bouwmaterialen: altijd 21% btw
Op bouwmaterialen geldt voor alles het hoge btw-tarief van 21%. Maak op facturen een duidelijk onderscheid tussen arbeidsuren en de materialen die je gebruikt, zodat de juiste btw-tarieven worden toegepast.
Stukadoorswerk: 9% of toch 21%?
Bij stukadoorswerkzaamheden aan woningen van meer dan twee jaar oud, geldt ook het lage tarief van 9%. Dit tarief geldt niet alleen voor het daadwerkelijke stukadoren, maar ook voor voorbereidende werkzaamheden zoals het voorbehandelen van muren. Plaats je echter een gipswand of betegelde muren, dan moet je 21% btw rekenen. Wees dus alert op de aard van je werkzaamheden, want dit bepaalt welk btw-tarief je moet hanteren.
Btw-Verlegd
Werk je als zzp’er met onderaan neming? Dan is vaak de btw-verleggingsregeling van toepassing. Dit betekent dat je geen btw bedrag op de factuur zet, maar de tekst “btw-verlegd naar...” vermeldt, gevolgd door het btw-nummer van de hoofdaannemer. Zorg ervoor dat dit duidelijk op de factuur staat om problemen met de belastingdienst te voorkomen.