De cleanroom: Gecontroleerde omgeving voor gevoelige producten

Cleanrooms maken de productie en verpakking van gevoelige producten mogelijk in een omgeving met weinig deeltjes en kiemen. Om de vereiste zuiverheid van luchtdeeltjes te garanderen, is de toegang via speciale deuren die de dichtheid van binnenkomst bij drukverschil. In bepaalde gebieden van het leven kunnen kleine details verstrekkende gevolgen hebben.


Do 10 Jun 2021

Soms zijn zelfs microfijne deeltjes voldoende om enorme schade aan te richten: zelfs de kleinste onzuiverheden, afzettingen, ziektekiemen of micro-organismen die onzichtbaar zijn voor het blote oog, kunnen gevoelige producten besmetten die in cleanrooms worden vervaardigd of verwerkt, en ze zo onbruikbaar maken. Om dit te voorkomen worden speciale ruimtes, zoals cleanrooms, gebruikt. Cleanrooms zijn werkruimtes waar omgevingsparameters zoals temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid en lichtintensiteit constant worden gehouden. Bovenal worden ze gekenmerkt door een gedefinieerde maximale deeltjesaanwezigheid en -grootte. 

Wilt u weten welke cleanroomdeur voor u het beste is?
EFAFLEX heeft een handige checklist opgesteld waar u rekening mee moet houden bij het selecteren van de juiste cleanroomdeur.

Vermijd alle soorten verontreiniging
Naast de “klassieke cleanroomtoepassingen” in de farmaceutische en halfgeleiderindustrie verplaatsen steeds meer bedrijven in andere sectoren hun productieketens geheel of gedeeltelijk naar cleanrooms om elke vorm van besmetting te voorkomen. De automobiel-, medische, bio- en elektrotechniek, precisietechniek, optica, lucht- en ruimtevaartindustrie maken hier net zo goed deel van uit als bedrijven in de verpakkings-, cosmetica- en voedingsmiddelenindustrie.

Kiemvrije productie of verpakking in een beschermende atmosfeer bespaart de stap van daaropvolgende desinfectie en verlengt de houdbaarheid van de producten. In micro-elektronica kan de opbrengst zelfs op deze manier worden verhoogd, omdat er geen deeltjes zijn die de structuren van geheugen en computerchips verstoren die slechts een paar nanometer groot zijn.

De mens als verstorende factor
Het is echter geen gemakkelijke taak om de deeltjesconcentratie constant te houden. Verschillende verstorende factoren kunnen besmetting veroorzaken. Verontreinigingsbronnen omvatten mensen, bijvoorbeeld omdat ze zeer hoge deeltjesemissies veroorzaken. Een persoon zonder cleanroomkleding laat 100.000 deeltjes per minuut de kamer in, zelfs als hij staat en roerloos zit; bij langzaam lopen is het 5.000.000, bij het sporten neemt het toe tot 30.000.000.

Speciale deuren voor gevoelige gebieden
Mensen die de cleanroom betreden dragen veiligheidskleding en krijgen toegang tot de faciliteit via sloten die worden beperkt door speciale deuren. Dankzij hun extreem luchtdichte constructie zorgen de deuren voor de dichtheid van de ingangen, zelfs bij hoge drukverschillen. De gladde RVS oppervlaktestructuur met minimale (horizontale) planken voorkomt turbulentie en deeltjesafzettingen. De gordijnvarianten zijn overwegend antistatisch, wat de deeltjesverontreiniging verder vermindert. Een verticaal deurblad en een bediening geïntegreerd in de deur besparen allemaal ruimte.

Verminder luchtuitwisseling tot een minimum
Voor deze speciale toepassingsgebieden hebben onze EFAFLEX engineers de producten van de CR-serie (Clean Room) ontwikkeld, die met name voldoen aan de eisen van cleanrooms. Als ze openen en sluiten met een snelheid van maximaal 1,5 meter per seconde, wordt de luchtuitwisseling tot een minimum beperkt. Wat de geschiktheid van de cleanroom betreft, zijn de deursystemen TÜV-gecertificeerd tot ISO-klasse 5 volgens ISO 14644-1.

Op deze manier zorgen ze ervoor dat de cleanrooms van onze klanten optimale omgevingsomstandigheden hebben voor de productie of verpakking van gevoelige producten. Want alleen met een ideale ruimtesluiting kan productiezekerheid worden gegarandeerd.

Voor een handige checklist, klik hier of bezoek voor meer informatie de website van EFAFLEX

< Alle nieuwsberichten