Duurzame relatiegeschenken: Een voordeel voor jouw bedrijf

Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid om op een bepaalde manier positief bij te dragen aan hun omgeving.


Do 30 Jun 2022

Duurzaam ondernemen, maatschappelijk verantwoord ondernemen, Co2-neutraal ondernemen, woorden te over, maar wat kun je als bedrijf nou concreet doen om jouw onderneming groener te maken zonder dat je je complete bedrijf op de schop moet gooien.

Om met dat laatste te beginnen, om echt verandering te maken zijn ingrijpende keuzes soms niet te voorkomen. Echter het begint vaak met de kleine stapjes. Afval scheiden is voor de meeste bedrijven al heel normaal. Hergebruik van materialen, LED verlichting, elektrisch rijden, allemaal kleine stapjes die op het geheel een groot verschil maken.

Een hele eenvoudige stap die op meerdere vlakken voordelen biedt is het verduurzamen van je relatiegeschenken aan relaties, werknemers en/of (potentiële) klanten. Door duurzame relatiegeschenken in te zetten, draagt jouw organisatie namelijk direct bij aan het de verbetering van het milieu. Uit onderzoek blijkt ook dat duurzame relatiegeschenken over het algemeen meer gewaardeerd worden dan niet duurzame varianten.


Wat zijn duurzame relatiegeschenken?

Maar waar moet je precies aan denken als we het hebben over duurzame relatiegeschenken? Dan moet je vooral denken aan geschenken met een lange levensduur, milieuvriendelijke productie en een zo klein mogelijke voetafdruk. De lange levensduur heeft als voordeel dat het geschenk dat je aan jouw relaties, werknemers en/of (potentiële) klanten geeft, niet snel vervangen hoeft te worden maar ook dat jouw geschenk lang onder de aandacht blijft. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat dit veel beter is voor het milieu. Een goed en populair voorbeeld hiervan zijn herbruikbare drinkflessen en katoenen tassen. Andere kenmerken van een duurzaam relatiegeschenk zijn goede arbeidsomstandigheden en het gebruik van duurzame materialen. Hierbij kun je denken aan bamboe, katoen, tarwestro, koffiedik of gerecycled PET.

Voordelen van duurzame relatiegeschenken

Het geven van duurzame geschenken aan jouw relaties, werknemers en/of (potentiële) klanten, brengt diverse voordelen met zich mee. Want naast dat je een bijdrage levert aan de verbetering van het milieu, waarderen de ontvangers het wanneer je hen een duurzaam relatiegeschenk geeft. Het verhaal achter het cadeau is steeds belangrijker geworden. Waar komt het duurzame relatiegeschenk vandaan? Hoe is het gemaakt en wat kun je er mee? Zijn vragen die steeds vaker gesteld worden. Denk bijvoorbeeld aan de succesverhalen van Tony’s Chocolonely of Dopper die vooral vanwege het sterke merkverhaal hoge punten scoren als gewenste cadeaus.

Daarnaast leveren duurzame relatiegeschenken nog meer voordelen op. Door te kiezen voor duurzame relatiegeschenken ziet de ontvanger dat je maatschappelijk betrokken en verantwoordelijk bent. Dit heeft een positief effect op de reputatie van jouw bedrijf of onderneming. Duurzame relatiegeschenken dienen dus zeker niet alleen als middel om jouw waardering richting de ontvanger uit te spreken, maar helpt ook bij de positionering, imago en de verbetering van de reputatie van het bedrijf.

Ook richting je medewerkers straalt je milieubewuste geschenk een bepaalde boodschap uit. Op het moment dat je medewerkers vraagt om het licht uit te doen na gebruik van een ruimte en ze vervolgens wel vraagt om wegwerprelatiegeschenken uit te delen dan zullen ze dit onbewust toch als scheef ervaren. Juist een geschenk met een duurzaam verhaal kan een mooi aanknopingspunt zijn om het omgevingsbewustzijn van de organisatie te versterken.

Het niet gebruiken van duurzame geschenken kan overigens ook een negatief effect hebben. Op social media zie je regelmatig verzoeken van consumenten om vooral geen wegwerp-prullaria bij een zending te stoppen i.v.m. de milieu-impact. Dan zorgt je goedbedoelde cadeautje juist voor een negatief gevoel.

Het geven van duurzame geschenken aan jouw relaties, werknemers en/of (potentiële) klanten draagt dus bij aan het verbeteren van het milieu. Maar dat is niet het enige. Door te kiezen voor duurzame relatiegeschenken laat je namelijk zien dat je als bedrijf maatschappelijk betrokken bent, wat weer ontzettend goed is voor je reputatie. Speelt duurzaam ondernemen een belangrijke rol binnen jouw bedrijf of organisatie? Maak dan de keuze voor duurzame relatiegeschenken.

Top 5 duurzame relatiegeschenken

De huidige top 5 van duurzame relatiegeschenken zijn op dit moment in de markt:

  1. Bedrukte Doppers: Al jarenlang zeer populair om te geven en te krijgen. Qua duurzaamheid scoren ze nog altijd hoog omdat ze lang hergebruikt kunnen worden, gekoppeld zijn aan opschoonprojecten voor de oceaan en steeds duurzamer geproduceerd worden
  2. Groeiende geschenken: Doe-het-zelf groentetuintjes, zaadzakjes en andere groeiende producten scoren hoge ogen. Een leuke variant hierop is groeipapier bedrukken met een leuke boodschap.
  3. Katoenen tassen: Sinds de verbanning van de plastic tas is de katoenen tas weer helemaal terug in het straatbeeld. Daar wil je als bedrijf natuurlijk gebruik van maken.
  4. Eetbare producten: Een reep Tony’s met een eigen wikkel eromheen of een flesje Schulp met een mooie sleeve doen het altijd goed op een event of beurs. Heerlijke weggevers om tussendoor van te genieten.
  5. Duurzame pennen: De pen heeft zich al lang bewezen als zeer populaire giveaway. Gelukkig zijn er inmiddels ook veel duurzame varianten die daarmee ook nog eens extra de aandacht pakken.Denk eens aan een pen van tarwestro, bermgras, melkpakken of zelf koffiedik!

Duurzame relatiegeschenken bedrukken
Maak jij ook de keuze voor duurzame relatiegeschenken? Denk er dan zeker eens over na om deze te laten bedrukken of graveren met jouw logo of eigen tekst. In sommige gevallen kun je duurzame relatiegeschenken zelfs laten personaliseren met persoonsnamen. Op deze manier maak je direct reclame voor je bedrijf of organisatie en vertel je een duurzaam verhaal. Win-win situatie!

< Alle nieuwsberichten