Gian Ploegmakers van Regio Business: 'Koe(ster) je relaties'

Een waarheid als een koe. Maar wat is jouw plek in het weiland? Jos Burgers, onze grenzeloze lokale marketinggoeroe doceert uit eigen werk: koeien grazen bijna nooit alleen, maar staan altijd in een kudde.


Di 21 Mrt 2023

Het schijnt zo te zijn dat wanneer je een ‘nieuwe’ koe het weiland instuurt, deze koe zich aansluit bij de rest.

De gedachtegang van de koe is vrij simpel: ‘Daar staan veel koeien, dus daar zal wel veel gras zijn’. Maar zodra de koe zich bij de kudde voegt, blijkt er weinig gras te zijn en heel veel shit (en dus stikstof). Dat zie je pas zodra je er middenin staat.

Veel ondernemers vertonen precies hetzelfde gedrag. De ondernemers zijn de koe, klanten het gras. In de zoektocht naar gras kijken we waar de andere koeien staan. In normale taal: we kijken wat concurrenten doen en gaan precies hetzelfde doen. Dit geeft de mens van nature een veilig gevoel. Want als zoveel anderen het zo doen, dan zal het wel goed zijn.

Het gevolg hiervan is dat te veel bedrijven en hun producten en/of diensten nauwelijks van elkaar verschillen. Zowel zakelijk als privé zijn relaties van levensbelang.

In de piramide van Maslow ben je al een heel eind onderweg naar zelfverwezenlijking als je je sociale contacten op orde hebt. Toch is dit lastiger dan je denkt. Onlangs las ik dat de gemiddelde man eindigt met hooguit één vriend. Vrouwen zijn wat zorgvuldiger en stellen zich kwetsbaarder op. Hetgeen helpt, maar ook bij hen verwateren vriendschappen door te weinig aandacht voor elkaar.

Dit geldt ook voor je bedrijf. Te weinig aandacht voor je klanten is op termijn dodelijk. Als je je onderscheidt door oprechte aandacht bereik je wellicht de top van jouw piramide. Ondertussen heb je ook meer lol.

Zoals Confucius - hoewel soms zelf in de war - al zei is de reis belangrijker dan de bestemming. Overigens is mijn ervaring dat je verloren vriendschappen vaak nog kunt herstellen. Dat geldt ook voor verloren klanten.

Een telefoontje doet soms wonderen.

Veel plezier met grazen!

< Alle nieuwsberichten