Elke belevingstraining begint steevast met een Berenburger als knipoog naar de manegehouder die Harry destijds met deze liquide beloning wist te paaien voor een mencursus. Welbeschouwd betekende deze cursus ‘mennen’ het begin van Karakter.nl Training & Coaching. Harry leerde er immers niet alleen zijn grenzen verleggen maar besefte ook dat paarden het gedrag en karakter van mensen kunnen spiegelen. Eind jaren negentig besloot hij met dit inzicht en zijn jarenlange ervaring als trainermanager, voortaan anderen te helpen bij het ontdekken, ontmoeten, ontplooien en ontknopen van zichzelf.
Boeiers en binders
“Onze belevingstraining heeft hoofdzakelijk te maken met leiden en volgen”, legt Harry uit. “Dat wordt vooral duidelijk op het moment dat de deelnemers de paddock instappen. Met niet meer dan een touw, hun stem en de hulp van Juliet, moeten zij immers de paarden in beweging zien te krijgen en dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Keyna bijvoorbeeld is een ‘boeier’ die de leiding wil nemen terwijl Melle een ‘binder’ is die graag knuffelt en de leider volgt. Beide paarden vragen dus een andere benadering van de deelnemers. Maar omdat de deelnemers op hun beurt ook tot deze twee hoofdcategorieën behoren (met boeiende boeier, bindende binder, bindende boeier en boeiende binder als subcategorieën), vertaalt die wisselwerking zich in de reactie van de paarden (of het gebrek eraan). Als een ‘boeier’ het boeierspaard Keyna benadert, zorgt dat voor een machtsstrijd, tenzij de deelnemer weet hoe hij het paard het beste ontmoet.”
De ontmoeting
“Paarden doen namelijk alles op gevoel en voelen het als iemand niet authentiek is. Het impliceert dat je de ontmoeting moet ingaan vanuit jezelf. Maar hoe doe je dat? Nergens leer je de spelregels van het ontmoeten. Je leert niet hoe je jezelf ontmoet - terwijl je toch 24/7 met jezelf omgaat - noch hoe je ervoor zorgt dat je de ander écht ontmoet. Dankzij de ruim tienduizend ontmoetingen tussen deelnemers en de paarden, ben ik erin geslaagd twaalf spelregels van het ontmoeten vast te leggen. Eigenlijk kun je mij de grondlegger van het vak ontmoeten noemen”, zegt Harry gekscherend. “Een van die spelregels houdt in dat je elkaar bij het begroeten de hand geeft en elkaar aankijkt. Je tikt als het ware de levensruimte van de ander even aan. Laatst deed ik dit bij 340 man; zeker 280 keken mij bij het handen schudden niet aan of waren duidelijk met hun gedachten ergens anders. Mensen zijn blijkbaar niet langer in staat de verbinding met iemand anders te maken. Bij paarden krijg je in die situatie meteen de rekening gepresenteerd. Paarden doen alles op het gevoel (spelregel 2). Al verlies je slechts een seconde het contact met hen, zij voelen vlijmscherp aan dat je niet meer met hen bezig bent. Met als gevolg dat ze weigeren nog een stap te zetten. De natuur liegt nooit, het gaat om authenticiteit. Alles hangt af van het feit of je als jezelf een ontmoeting aangaat”, stelt Harry.
Het nieuwe script
“Ondernemers hebben meer baat bij dit soort belevingstraining dan ze kunnen inschatten. Zo klaagde de manager van een zorgbedrijf dat zijn team de hakken in het zand zette telkens als hij met hen een stap voorwaarts wilde zetten. Bleek dat van de zestien teamleden, er twaalf binders waren en slechts één boeier. Er was dus geen balans in zijn team. Toevallig had hij op dat moment twee vacatures en hij besloot die in te vullen met boeiers. Hoe hij die kon herkennen, had hij tijdens de training gezien. In een andere training ‘De klant komt altijd van rechts’ faciliteren wij verkopers hun eigen plek te bepalen. Dat is essentieel als ze voorrang aan de klant willen geven. In ‘De klant duurzaam ontmoeten’ leren we hen de klant te ‘lezen’. Dat doen we door verschillende van onze paarden in te zetten en te kijken wat de deelnemers al dan niet bij hen bereiken. Elk bedrijf, elk team, elk individu uit zich in een bepaald script. De hamvraag voor een ondernemer is hoe hij een nieuw script kan maken waardoor hij meer omzet haalt en gemotiveerdere medewerkers krijgt die de verbinding met zichzelf, collega’s en klanten weten te maken. Wij reiken hen de hulpmiddelen aan om dat script te schrijven. Dat doen we met de vier O’s: Ontdekking (wie ben ik?)- Ontmoeting (hoe raak ik verbonden met de ander?) - Ontplooien (hoe bereik ik andere resultaten?) - Ontknopen (Wat ga ik anders doen?). Met name dat laatste is het moeilijkst, maar om te voorkomen dat mensen terugvallen in hun oude gedrag, bouwen we geregeld opvolgmomenten in.”