Column Etienne Timmermans: The Big Bang aanstaande?

Een eerste column schrijven en dan gelijk met zo’n titel starten, je moet maar durven! Het zou overigens niet misstaan in de Telegraaf geloof ik; zo onheilspellend.


Uitgave: Jan-Feb 2023
Thema’s: Economie Maakindustrie Politiek

Verenigd in onrust

Vanuit mijn werkzaamheden trek ik veel op met DGA’s in de maakindustrie. Je hoort vrijwel overal dezelfde geluiden: ‘Het gaat nu nog goed, topjaar gehad’. Ik maak me echter ongerust over 2023. Als je doorvraagt wat er dan staat te gebeuren dan is het antwoord verschillend, maar met één en dezelfde onrust: ‘Dit kan zo niet doorgaan, het moet wel fout lopen’.

Sociale onrust en de media

In de media wordt er al genoeg geschreven over de diverse crises, daar ga ik geen woorden aan vuilmaken. Het zorgt echter wel voor een algemene gemoedstoestand in de gehele samenleving die als onheilspellend wordt gevoeld en ervaren. 40 tot 50 jaar lang hebben de mensen die nu werkzaam zijn alleen maar groei en een steeds lagere rente meegemaakt, waardoor er geld in overvloed was. Voor het eerst maken we iets mee wat wij niet kennen. Een inflatie die uit de hand loopt! Niet dreigt te lopen, want deze is al 14-17%. Dat is erg ongezond voor onze economie. Wat kan leiden tot armoede en mogelijk sociale onrust.

De drie pieken van inflatie

Het verleden leert dat inflatie drie pieken kent. We zitten nu in de eerste piek. Door het verhogen van de rente en de vele voorraden die bij onze logistieke dienstverleners staan, zullen de prijzen gaan dalen, waardoor de inflatie daalt. ‘Opgelost’ zullen politici en centrale bankiers zeggen. Echter, is dé oorzaak van inflatie altijd een teveel aan geld (Morgan Friedman). Dit is na de eerste piek nog niet opgelost, waardoor de inflatie daarna weer aantrekt, wat leidt tot de tweede en later weer de derde piek. Voordat alle pieken achter de rug zijn, zijn we mogelijk twee tot vijf jaar verder.

Help jezelf en je medewerkers

Is er sprake van The Big Bang? Nog niet en mogelijk nooit (geopolitieke invloed uitgezonderd). Eerst moet er veel geld uit ons financiële systeem om weer gezond te worden en dat zal pijn doen. Help jezelf en je medewerkers de komende tijd. Help elkaar, we hebben het nodig!

< Alle thema's